Cotxe dels Mossos d'Esquadra

Els Mossos d’Esquadra han detectat una tipologia nova de furts de bicicletes de gamma alta amb un “modus operandi” molt marcat i que segueix un mateix denominador comú en totes les actuacions. Des de principis del 2018, la policia catalana ha registrat una quinzena de furts d’aquest tipus a diferents poblacions de Catalunya que sumen un import aproximat de 95.000 euros.

Mateix “modus operandi”

Segons informa la policia, la situació es repeteix d’una manera gairebé calcada en tots els casos: una persona que va amb una bicicleta de gamma alta i que resulta ser un dels lladres s’apropa a un ciclista, s’uneix a ell en la ruta i comença a establir una conversa per guanyar-se’n la confiança. Habitualment, el lladre es fa passar per entrenador personal, metge esportiu, especialista tècnic en bicicletes o, fins i tot, propietari d’una marca de roba esportiva.

En el moment en què ja ha establert una mínima relació de confiança, i amb qualsevol excusa, proposa a la víctima desviar-se un moment de la ruta abans de continuar. Quan aquesta accepta apareix en escena una segona persona que simula ser la seva dona o un amic i demana a la víctima provar la seva bicicleta, i un cop hi ha muntat, els dos lladres fugen en bici del lloc.

Intimidació i violència

Altres vegades amb qualsevol pretext deixen els dos ciclistes al lloc, només amb la bici de la víctima. Mentre l’altre marxa un moment amb la bicicleta dels lladres a buscar alguna cosa, el fals ciclista li demana provar la bicicleta i aprofita per fugir. Fins i tot en alguns casos no dubten a exhibir un arma blanca per intimidar la víctima i sostreure-li la bicicleta o emprar la violència per aconseguir el seu objectiu.

Per aquest motiu, els Mossos d’Esquadra han emès una descripció de l’actuació dels lladres, amb l’objectiu que els ciclistes extremin les precaucions i no caiguin en el parany. També recorden que si algun desconegut actua amb insistència o genera inseguretat, poden trucar al telèfon d’emergències 112 i activar els serveis policials.