Les comissaries de Barcelona dels Mossos d’Esquadra han acollit durant tota la setmana desenes de menors no acompanyats, també coneguts com a “menas”, que no han estat admesos als centres d’acollida. La situació es deu a l’allau de menors que han arribat a l’estat sense les seves famílies i el col·lapse de la Direcció General d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència de la Generalitat (DGAIA) per atendre’ls.

Aquest dijous a la nit, però, la situació ha arribat al límit. En total, 37 menors han dormit a les comissaries, sobretot a la de Ciutat Vella i l’Eixample, on han fet nit 15 i 19 nens respectivament, i en menor mesura a les Corts amb dos menors i a la de Sants-Montjuïc, on hi ha dormit un nen. Vista aquesta situació, els Mossos van informar la DGAIA que, tot i que els centres estiguessin desbordats, igualment hi portarien els menors i que en cas que no els atenguessin, aixecarien acte en què constatarien el centre, el responsable i el motiu pel qual no s’hi han pogut quedar.

Aquest matí n’ha parlat el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, que ha remarcat que ampliar les places és complicat, tot i que han obert un equipament nou cada dues setmanes de mitjana. Ha explicat que la situació és “excepcional i complexa” i que estan treballant de forma coordinada entre la DGAIA i els Mossos per resoldre la situació.

DGAIA dona ordres per admetre tots els menors

Aquest dijous la directora de la DGAIA, Georgina Oliva, ha enviat una carta a tots els centres de menors en què ha admès que es troben en una “situació d’emergència” i ha ordenat que “totes les persones menors d’edat que els agents policials traslladin als centres hauran de ser acollides”.

Aquesta nit han estat admesos set nens, però 15 han hagut de tornar a dormir a comissaries després que el centre no els hagi acceptat perquè ja estava ple. Els Mossos n’han aixecat acta i estan estudiant denunciar-ho a la Fiscalia de Menors. Fonts policials expliquen, però, que el ministeri públic ja n’està el cas igual que la jutgessa degana de Barcelona, Mercè Caso.

La situació arriba després que a principis de setembre va tancar el centre de menors d’Hostafrancs perquè estava desbordat per l’increment d’arribades de menors no acompanyats. El centre es va obrir arran que alguns menors no acompanyats dormien a la Ciutat del a Justícia.

LA FEDAIA, en contra de l’ordre

La Federació d’Entitats d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (FEDAIA) ha expressat ”desconcert, sorpresa i perplexitat” per la notificació de la Generalitat de Catalunya d’acollir per ordre policial els joves migrants sense referents familiars que arriben al país cada dia. La presidenta, Bàrbara Ortuño, es pregunta què passarà als directors de centres que es neguin a acollir més menors estrangers i assegura que si no hi ha espai més joves als centres és per “no posar en risc” els que són dins.