Abans de l’inici de la manifestació, centenars de persones s’han congregat a la plaça de Catalunya. Han mostrat una gran pancarta amb el lema “L’autodeterminació és un dret humà”. Durant la marxa s’han sentit consignes a favor del referèndum: “1 d’octubre, ni oblit ni perdó“, una frase que també s’ha pogut llegir en una de les pancartes de la reivindicació. A les 18.30 h puntuals, els manifestants han avançat cap a la plaça d’Urquinaona.

Durant la manifestació han sonat ‘El cant dels ocells’, de Pau Casals, i ‘Els segadors’. Els assistents l’han escoltat en silenci amb els braços alçats. En acabar han cridat: “Visca Catalunya lliure”. Un grup de persones han portat urnes de l’1-O durant la marxa. Els manifestants també han demanat la dimissió del conseller d’Interior, Miquel Buch.

Les aglomeracions de participants en la manifestació han obligat una part dels manifestants a avançar per carrers paral·lels. Així, alguns han anat per la ronda de Sant Pere o bé per la via Laietana, que anava plena, en lloc d’anar pels carrers marcats pel recorregut. En aquesta via, els manifestants s’han situat al davant de la Prefectura Superior de Policia i hi han xiulat. Tot i no estar previst, la via Laietana s’ha omplert de gom a gom.

Un centenar d’urnes del referèndum han estat simbòlicament la capçalera de la manifestació.

En la marxa hi han participat veïns de Mollet del Vallès, Navàs o Sant Vicenç dels Horts, entre d'altres

Quasi una hora més tard del previst, la manifestació ha arribat davant del Parlament. Abans de llegir el manifest, s’han anomenat tots els municipis on es va celebrar el referèndum l’1 d’octubre de l’any passat.

Quim Torra i Roger Torrent ha rebut les urnes a la porta del Parlament. L’entrega de les urnes l’han fet 11 persones de diferents edats i municipis de Catalunya.

El manifest de l’1-O

L’actriu Agnès Busquets ha llegit el manifest reivindicatiu davant de centenars de persones i, també, el president de la Generalitat, Quim Torra, i el president del Parlament, Roger Torrent. Ha començat el parlament fent referència a les càrregues policials que hi va haver i ha encoratjat tothom a mantenir l’esperit de l’1-O. Ha assegurat que la força pacífica, cívica i democràtica de la gent vencerà “la por i les porres de les forces de l’Estat”. Ha lloat el paper de totes les persones que van protegir els col·legis i les que van organitzar el referèndum.

Alguns membres de la Plataforma 1 d’Octubre han llegit un segon manifest. Han dit que la sobirania del poble pot fer front a la repressió i han demanat als representants polítics que tinguin en compte els resultats del referèndum i facin efectiva la república.

Una de les persones que llegien el manifest s’ha saltat el guió davant la sorpresa de la resta. Ha criticat les càrregues dels Mossos d’Esquadra que hi va haver durant la mobilització independentista contra la manifestació convocada pel sindicat policial Jusapol.

Xiulada a Quim Torra i crits de “Buch, dimissió”

Al llarg de la lectura dels manifests s’han sentit crits de “Buch, dimissió” i “Torra, dimissió”. En un moment de l’acte, Agnès Busquets s’ha referit a Quim Torra i Roger Torrent i una part del públic els ha xiulat. Seguidament han entonat: “El poble mana, el govern obeeix”.

Tensió al Parlament

Quan ha acabat l’acte els manifestants han arribat fins a les portes del Parlament i els Mossos d’Esquadra els han desallotjat amb càrregues policials.

Actes arreu del territori

La Plataforma 1 d’Octubre ha posat en marxa un nou web (1octubre2018.cat), que vol coordinar els actes unitaris del primer aniversari. Els col·lectius fan una crida a “reclamar-ho tot, exigir-ho tot i conjurar-nos per recuperar tot el que va fer possible l’1-O” per reivindicar, afirmen, la legitimitat del referèndum. Les accions tindran lloc de manera descentralitzada perquè cada municipi pugui recordar com s’hi va viure l’1-O d’ara fa un any.

Actes a les escoles i col·legis electorals de l’1-O

Les escoles i col·legis electorals on es va poder votar l’1 d’octubre també han organitzat diversos actes, xerrades i trobades durant el cap de setmana del 29 i 30 de setembre per commemorar el referèndum i recordar la violència policial que es va viure en alguns centres.

Pots consultar amb més detall i a través d’aquest mapa quines activitats hi ha organitzades a cada escola de Barcelona i també d’arreu de Catalunya. La majoria s’han sumat a un acte unitari diumenge, 30 de setembre, a la tarda, sortint en cercavila a les 17.14 h amb les urnes i anant fins al punt de trobada de cada districte, però les activitats continuen en molts centres també aquest 1-O.

Concentracions als centres de treball

Paral·lelament a l’acció dels estudiants, s’han convocat concentracions a les 12 h davant els centres de treball per poder reivindicar també l’1-O. Consulta aquí com han estat les concentracions a alguns dels centres de treball de Barcelona.