La reunió d’urgència de diumenge del Govern català i el Tercer Sector per abordar l’arribada massiva de menors estrangers no acompanyats a Catalunya ja té resultats palpables. El primer de tot és que s’ha anunciat la creació de cinc nous centres d’emergència, dos dels quals a la demarcació de Barcelona, per tal d’evitar que es repeteixin les imatges de menors dormint al terra de les comissaries de la policia catalana. En aquests nous equipaments es faran revisions mèdiques als menors que hi entrin i un anàlisi del cas de cada jove abans de derivar-los a d’altres centres d’acollida. A més, la directora d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), Georgina Oliva, ha explicat que l’objectiu és que el primer centre estigui obert en qüestió d’hores.

Reunions d’avaluació diàries

Oliva també ha remarcat que s’intensificarà la col·laboració entre tots els actors implicats. A partir d’ara, es celebraran trobades conjuntes entre les conselleries, les entitats socials i els Mossos d’Esquadra diàriament per analitzar l’estat de la qüestió, les necessitats i les possibles solucions a implementar. “Es tracta de treballar coordinadament la integració als nostres municipis d’aquests joves que han vingut per quedar-se” ha dit la resposable de la DGAIA.

Els sindicats de Mossos parlen de “situació límit”

En paral·lel, el sindicat dels Mossos d’Esquadra, SAP-FEPOL, reclama “que la DGAIA sigui contundent a l’hora d’afrontar la situació”. La seva portaveu, Imma Virtudes, ha denunciat que els menors que dormen a les comissaries no estan controlats ni protegits perquè els agents no poden atendre’ls com caldria. De fet, ha recriminat que cap membre d’Atenció a la Infància i l’Adolescència de la Generalitat hagi acudit a les comissaries. Per la seva banda, el Departament d’Afers Socials assegura que la comunicació amb els Mossos és constant i que no disposen de prou personal per fer visites a les comissaries. Aquest 2018 han arribat a Catalunya 2.200 menors no acompanyats i a finals d’any podrien ser un total de 3.000.