La capella del Sant Crist dels Segadors, a Sant Andreu, es troba en un estat deplorable. El pas del temps i les inclemències meteorològiques han anat degradat l’edifici, que data del segle XVII. A més, el manteniment de l’espai només es fa una vegada a l’any. Un equip de betevé ha pogut entrar per gravar com està per dins.

Segons explica Josep Castells, membre del consell parroquial, cada setembre es neteja l’interior de la capella per poder fer, per la Diada, l’ofrena floral al Sant Crist dels Segadors, il·lustrat amb una lona que posen a l’interior. De fet, només hi poden accedir alguns representats d’institucions i d’entitats andreuenques perquè hi ha perill d’ensorrament.

Els tècnics ens diuen que poden caure algunes rajoles que estan a punt de desprendre’s
Josep Castells, membre del Consell Parroquial de la Parròquia de Sant Andreu de Palomar

La resta de l’any no es pot accedir a la capella del Sant Crist dels Segadors, que està annexada a la parròquia de Sant Andreu de Palomar. D’aquesta manera s’intenten protegir els vestigis que en queden.

Els vestigis de la capella: parets, terra i arcades

De la capella dels Segadors en queda poca cosa. L’edifici va patir un primer incendi durant la Setmana Tràgica, el 1909, i després també durant la Guerra Civil. De fet, encara hi ha parets ennegrides que donen constància d’aquests fets.

Els vestigis que queden de la capella són les parets de pedra, trossos de terra originals i les arcades. Però es va perdre un altell, del qual encara se’n poden veure els extrems dels pals de fusta que el subjectaven, i tampoc no té sostre. Per aquí hi accedeixen molts coloms. Un mes després de netejar la capella, ja torna a haver-hi restes de plomes i tres coloms morts a terra.

D’altra banda, també cauen algunes pedres de les finestres que té la capella. La parròquia ha decidit guardar-les i apilar-les al mateix espai.

A la capella es va iniciar la revolta dels Segadors

El mal estat de la capella dels Segadors, sobretot arran dels darrers temporals, ha provocat que s’hagi insistit en la urgència de recuperar l’edifici pel valor històric que té. En aquesta capella es va iniciar la revolta dels Segadors el 1640, present a l’himne nacional oficial català, i és un dels edificis més antics que es conserven al barri de Sant Andreu.

El Centre d’Estudis Ignasi Iglésies fa anys que insisteix que cal protegir la capella i a l’abril va iniciar amb fermesa una campanya per alertar que, si no es feia, es podria perdre. Finalment, al setembre s’han iniciat els tràmits per declarar la capella com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).

La declaració com a BCIN permetrà recuperar-la

La conselleria de Cultura de la Generalitat declararà la capella com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). Tant l’Arquebisbat, propietari de l’edifici, com l’Ajuntament de Barcelona i entitats andreuenques estan molt contentes amb aquesta fita per poder encarrilar la recuperació de la capella dels Segadors.

Amb aquesta declaració es podran demanar els ajuts i subvencions per rehabilitar-la. Es crearà una comissió mixta amb l’Arquebisbat, l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat per determinar de quina manera es torna a donar vida a la capella.