L’aparició d’una altra variant del coronavirus, anomenada delta plus, ja s’està estudiant al Regne Unit, on ja s’han detectat alguns casos. Els experts analitzen si és més contagiosa i si les vacunes actuals són eficaces. El cap del Servei de Microbiologia de l’Hospital German Trias, Pere-Joan Cardona, assegura que, de moment, no ha arribat a Catalunya i que no preveuen gaires sorpreses perquè la variant delta, que actualment és la dominant, és molt competitiva.

La delta: “Una variant d’èxit”

Sobre aquesta nova variant no hi ha res descartat, però l’expert crida a la calma. La variant delta ja té molta capacitat de multiplicar-se, fins i tot en gent vacunada, explica. De fet, és la mutació que s’ha estès arreu del món i que s’ha imposat a altres. “És una variant d’èxit” sentencia i, per això, “hores d’ara no sembla que hagi de canviar el panorama”.

També remarca que la variant delta acumula mutacions constants, i que fins ara, cap soca ha aconseguit imposar-se.

La delta plus no és una mutació estranya, però no sabem quina rellevància pot tenir. Tot és possible, però és difícil d’imaginar que amb l’evolució de la variant delta —amb una capacitat d’adaptació exitosa— arribi una variant pitjor
Pere-Joan Cardona, el cap del Servei de Microbiologia de l’Hospital German Trias

Pendents de l’evolució al Regne Unit

L’especialista en microbiologia explica que la situació de la pandèmia al Regne Unit, on hi ha un “augment galopant dels casos”, és radicalment diferent a la catalana. Per això, “en uns 10 o 15 dies sabrem quin paper té aquesta mutació i si dona un avantatge competitiu”.

Actualment, s’estima que la delta plus representa entre el 6 i el 10 % dels contagis al país britànic. “Caldrà veure si aquest percentatge creix o es manté en una anècdota”, diu Cardona.

Prudència i monitoratge constant

En aquest sentit, subratlla que cal seguir monitoritzant totes les mutacions. Salut Pública té un programa en què cada setmana els investigadors seqüencien al laboratori totes les soques que arriben a casa nostra. Cardona recorda que tot i l’esforç mundial “encara no tenim un mapa complet del virus”.

´Cardona també detalla que no s’ha detectat cap cas a Catalunya de variant delta plus, però que això podria passar. Un escenari possible és que la nova variant arribi amb alguna persona procedent o que viatgi al Regne Unit. En cas d’importació, caldrà veure com es relaciona i si sobreviu a la variant delta, majoritària també a casa nostra.