capella dels segadors

El Departament de Cultura de la Generalitat ha declarat Bé Cultural d’Interès Nacional en la categoria de lloc històric la capella dels Segadors de Sant Andreu de Palomar i n’ha delimitat l’entorn de protecció. Aquesta setmana historiadors andreuencs havien insistit, en declaracions a betevé, que és urgent rehabilitar la capella, en molt mal estat de conservació.  

Aquesta resolució comporta, a la pràctica, que no es poden tramitar llicències de parcel·lació, edificació o enderrocament a la zona afectada, i també se suspenen les llicències ja concedides.

L’Ajuntament de Barcelona ja havia intentat catalogar la capella com a Bé Històric d’Interès Local, però sense èxit, perquè el que s’avalua en aquests casos són els elements arquitectònics i les restes de la capella no eren prou valuoses. El districte de Sant Andreu es va adreçar aleshores al Departament de Cultura de la Generalitat com a alternativa per protegir la capella i la resolució del departament ha arribat poques setmanes després.

Demanen rehabilitar la capella

El Centre d’Estudis Ignasi Iglésias, especialista en la defensa de la història i el patrimoni de Sant Andreu de Palomar, ha rebut amb satisfacció la notícia. Ara demana que s’agilitzin els tràmits per preservar i rehabilitar la capella.

Segons l’historiador Pau Vinyes, amb aquesta declaració ara l’arquebisbat de Barcelona podria demanar les ajudes corresponents per començar a restaurar la capella.