(ACN) L’Audiència de Barcelona ha ordenat al jutjat que investigui l’actuació d’un agent antiavalots dels Mossos d’Esquadra per la detenció il·legal d’un activista prohabitatge en el marc d’un desnonament. El mosso, un agent de la Brigada Mòbil (Brimo), va detenir el noi com a autor d’un possible delicte d’atemptat contra l’autoritat per suposadament haver-li donat un cop a la visera del casc, uns fets que van tenir lloc el 16 de desembre del 2019 al número 90 del carrer de Roger de Flor.

El detingut va rebatre les acusacions i va interposar una denúncia contra l’agent per detenció il·legal, falsedat de document públic i delicte contra la integritat moral, uns fets que els jutjats van descartar però que l’Audiència demana ara investigar. En la interlocutòria, a la qual ha tingut accés l’ACN, els magistrats asseguren que en el vídeo incorporat en les actuacions del 16 de desembre no s’observa cap cop de colze al mosso d’esquadra per part del noi.

De fet, en les imatges, que ha aportat un veí de l’Eixample, es pot veure el moment en què el mosso fa caure el noi, que està aplaudint els companys del sindicat, i un cop al terra el reté d’esquena, agafant-lo pel coll. Acte seguit es veu com se l’enduen mentre s’escolten crits que diuen: “Però si no ha fet res!”.

La interlocutòria obre doncs la porta que la detenció de l’activista fos, per tant, il·legal i que no hi hagués realment cap atemptat a l’autoritat, una acusació que es fonamentava només en el testimoni de l’agent i que les imatges no corroboren. L’Audiència demana també investigar si s’ha comès un acte de lesions lleus.

L’organització Alerta Solidària, present en el desnonament, assegura que l’activista, membre del Sindicat d’Habitatge del Raval i simpatitzant de la CUP Ciutat Vella, va ser detingut sense cap motiu i la protesta durant el desnonament es va produir de manera “absolutament pacífica”, i creuen que “evidencia la manera d’actuar dels Mossos absolutament injustificada i desproporcionada quan s’enfronta al moviment en defensa de l’habitatge”.