Prefectura de la Policia Nacional a la Via Laietana

L’Ajuntament de Barcelona ha tornat a reclamar, per enèsima vegada, que la comissaria de la Policia Nacional de via Laietana es converteixi en un espai de memòria històrica. La Comissió de Presidència i Seguretat ha aprovat una proposta d’ERC en aquest sentit, amb el vot a favor dels republicans, de Junts i de BComú; el no de Cs, PP, BCN Canvi i la regidora no adscrita; i l’abstenció del PSC.

El debat ha arribat a la comissió després que les últimes setmanes s’hagi reobert el debat històric al voltant de la prefectura de la policia. El govern espanyol de Pedro Sánchez ha inclòs al projecte de pressupostos generals de l’Estat una partida de 9 M € per remodelar la comissaria i mantenir-la al mateix punt, alhora que el ministre de l’Interior, Fernando Grande Marlaska, va dir a principis d’octubre que no veu motius per traslladar la comissaria.

Junts avisa ERC per negociar els PGE

És una ferida que no s’ha tancat mai i que supura pus per les quatre cantonades. No és ideologia, és justícia”, ha reblat Jordi Coronas (ERC). El portaveu republicà també ha recordat que les declaracions de l’executiu espanyol van en contra de les peticions que ha fet l’Ajuntament els darrers anys: l’octubre del 2019 el regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, va demanar el trasllat de l’activitat policial, i el novembre del mateix any la Comissió de Drets Socials va acordar convertir l’equipament en un espai de reparació del passat.

Jordi Martí (Junts) ha donat suport a la proposta, però ha recordat a ERC que tindrà un paper important en el debat dels pressupostos estatals: “Si donen suport al pressupost, faran que es consolidi la comissaria de via Laietana durant els propers 40 anys“, ha reblat.

Colau vol tirar pel dret, Collboni espera un acord

Durant el debat a la comissió d’aquest dimecres, els grups del govern municipal han evidenciat posicions –ara– diferents sobre la qüestió. Per una banda, els comuns d’Ada Colau són partidaris de tirar pel dret i el regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, ha explicat que “estem treballant un projecte d’equipament memorial“, que és “el que ens agradaria que acabés sent la comissaria de via Laietana”. Rabassa ha votat a favor de la proposta d’ERC després d’haver-la transaccionat per eliminar dos punts que, inicialment, incloïa: constatar “la indignació” per les declaracions dels ministres i rebutjar unes paraules del secretari d’Estat de Seguretat.

Per una altra banda, els socialistes de Jaume Collboni són partidaris d’esperar a un acord entre el govern de la Generalitat i el govern de l’Estat (liderat pel també socialista Pedro Sánchez). Tot i això, el tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle, ha dit que “la demanda [de traslladar la prefectura] l’hem de reiterar” i que cal respectar els acords presos “des de la lleialtat institucional”. En aquest sentit, ha assegurat que ara la pilota és a la taulada de la comissió bilateral Generalitat-Estat, on “s’han de prendre les decisions oportunes”.

PP, Cs i BCN Canvi, en contra

La resta de grups de l’oposició han votat en contra de la proposta d’ERC (com ja van fer en darreres comissions). Paco Sierra (Cs) ha assegurat que “la història la vam superar el 78 i tornar a furgar no ens porta enlloc que sigui bo”, i Óscar Benítez (BCN Canvi) ha sentenciat que “hauríem de mirar tots endavant i oblidar el que ha passat” perquè “a la gent no li fem cap favor”.

El líder del PP, Josep Bou, també s’ha oposat a la conversió de la prefectura en un centre de memòria històrica i s’ha pronunciat en un sentit molt similar a la de Sierra i Benítez: “Deixem-ho córrer perquè no en traurem res, només obrir ferides i posar-hi sal perquè piqui. Jo ja ho tinc oblidat“. En la mateixa Comissió de Presidència i Seguretat, Bou ha dut una altra proposta per donar suport als policies nacionals de via Laietana: no ha prosperat, amb els vots en contra d’ERC, Junts, BComú i el PSC, i els vots a favor de PP, Cs, BCN Canvi i la regidora no adscrita.