Sant Andreu busca protegir la capella del Sant Crist dels Segadors, on va començar la Guerra dels Segadors el 1640. La capella va ser cremada durant la Setmana Tràgica (1909) i només en van quedar alguns murs i altres vestigis. Des de llavors no se n’ha fet cap restauració i, per això, els historiadors andreuencs insisteixen que cal rehabilitar-la.

Volen declarar la capella bé d’interès nacional

El Centre d’Estudis Ignasi Iglésias (CEII) fa anys que reclama la rehabilitació de la capella dels Segadors. De fet, l’octubre del 2016 el consell plenari del districte de Sant Andreu va aprovar tramitar que la capella dels Segadors es declarès bé històric d’interès local. Després de cinc anys d’espera, l’Ajuntament de Barcelona ha anunciat que no pot incloure-la al seu catàleg. Argumenta que els elements arquitectònics, que són els que s’avaluen, no són suficients per fer cap declaració de bé d’interès local.

Per això, l’Ajuntament de Barcelona sol·licita que, tenint en compte la importància històrica de la capella, la Generalitat es faci càrrec de protegir-la. “Nosaltres sabem que el valor de la capella va més enllà [de l’arquitectònic], per això ens hem adreçat a la conselleria de Cultura perquè encarregui un informe que acrediti aquest valor immaterial, històric”, explica Lucía Martín, regidora de Sant Andreu. Amb això, la Generalitat podria declarar la capella bé cultural d’interès nacional.

Hi ha perill que la capella caigui si no es restaura

Més enllà de declarar la capella bé d’interès nacional, el Centre d’Estudis Ignasi Iglésias (CEII) alerta que cal garantir que l’espai sobrevisqui. “Si ve un temporal, la capella dels Segadors té els dies comptats”, adverteix l’historiador Pau Vinyes, que denuncia que es troba en un estat deplorable i que rehabilitar-la és urgent. L’edifici, annexat a la parròquia de Sant Andreu de Palomar, és un dels més antics de Sant Andreu.

Si ve un temporal, la capella dels Segadors té els dies comptats
Pau Vinyes, historiador

Si la capella es declarés bé cultural d’interès nacional, l’Arquebisbat de Barcelona podria demanar les ajudes corresponents per començar a restaurar-la.