El confinament de la població a casa pel coronavirus des de mitjans de març ha fet reduir la mobilitat a Barcelona entre un 80 i un 90 %. Amb menys trànsit al carrer, també ha caigut l’accidentalitat, un 89 %. Com a fet remarcable, aquest diumenge no es va registrar cap accident de trànsit amb ferits a Barcelona, “un dia històric”, segons el cap de la Guàrdia Urbana, Pedro Velázquez.

Des que es va decretar l’estat d’alarma, la Guàrdia Urbana ha interposat 17.421 denúncies per incomplir el confinament i ha cridat l’atenció de forma preventiva a 33.212 persones. Es tracta, ha explicat Velázquez, de ciutadans que passejaven, feien esport o anaven a casa d’amics. L’intendent major del cos ha revelat que en algunes zones de la ciutat hi ha persones reincidents que s’han denunciat diverses vegades.

Cau l’activitat delictiva un 89 %

Des de mitjans de març fins a aquest aquest diumenge, s’han registrat 2.206 delictes a Barcelona, mentre que en el mateix període de l’any passat n’hi va haver 14.699. La davallada de fets delictius ha estat del 89 %.

Segons Velázquez, al llarg d’aquests dies s’han comès majoritàriament robatoris amb força a comerços i vehicles, furts dins d’establiments i també alguns robatoris amb violència i intimidació a comerços oberts, com ara farmàcies. Els Mossos d’Esquadra han detingut dos suposats atracadors, que ja són a la presó.

Trucades per denunciar infractors

Mentre que la mobilitat, l’accidentalitat i l’activitat delictiva han anat a la baixa, han pujat un 68 % les trucades a la Guàrdia Urbana relacionades amb problemes de convivència entre veïns. Velázquez ha explicat que els avisos es van concentrar en els primers dies de confinament i se centraven a denunciar sorolls i molèsties d’obres i a avisar de persones al carrer que se saltaven el confinament.

121 policies i cinc bombers, amb símptomes

El tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle, ha confirmat que a la Guàrdia Urbana hi ha 121 agents amb símptomes de covid-19 i 366 agents aïllats. Pel que fa als Bombers de Barcelona, hi ha hagut cinc casos positius i 36 persones aïllades. Batlle ha explicat que a la Urbana es fan tests diàriament i que la intenció és seguir-los fent segons vagin arribant proves al cos.