L’Associació Catalana d’Atenció Precoç (ACAP) demana a les autoritats que emprenguin “les mesures legals necessàries” per evitar “l’assetjament, increpacions i diferents mostres de rebuig per part dels ciutadans” que reben algunes famílies que tenen infants amb autisme. En un comunicat, l’entitat manifesta igualment la seva “desaprovació envers la manca de respecte, comprensió i insolidaritat d’alguns civils que acaben realitzant funcions que concerneixen exclusivament a les forces i cossos de seguretat de l’Estat“.

L’associació també expressa la seva “consternació i afligiment” per les “mesures exasperades” que han hagut de prendre d’aquestes famílies, com ara el fet que algunes hagin decidit identificar-se amb un mocador o un distintiu de color blau. L’ACAP considera que aquest fet suposa “una vulneració dels drets dels infants i, especialment, de la intimitat i del dret a la confidencialitat del seu diagnòstic”.

L’entitat recorda que el decret d’estat d’alarma estableix que les famílies que tinguin criatures amb autisme tenen dret a exercir l’excepcionalitat legal del confinament pel coronavirus. En aquest sentit, subratlla que les persones amb discapacitat i amb alteracions conductuals, com per exemple amb diagnòstic de trastorn de l’espectre autista i conductes disruptives, “veuen agreujada la simptomatologia del quadre que presenten per la situació de confinament”. Per aquest motiu, “disposen d’autorització legal per circular per les vies públiques amb un acompanyant, sempre que es respectin les mesures establertes per evitar el contagi i vagin acompanyats pel certificat de disminució o per la prescripció d’un facultatiu“.