Què és el Cant de la Sibil·la?

El  ‘Cant de la Sibil·la’ és un drama religiós i cant gregorià de gran difusió a l’edat mitjana al sud d’Europa que anuncia la proximitat de la fi del món. A mitjans del segle XVI es va deixar de representar perquè va ser considerat un ritual pagà, amb l’excepció de Mallorca, on mai no s’ha deixat de celebrar. L’interès pel ‘Cant de la Sibil·la’ a Catalunya va renéixer al segle XIX i any rere any ha anat trobant de nou un lloc en algunes esglésies. El 2010 va ser declarat Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco.

Quan es representa?

Aquesta peça medieval, que dura només cinc minuts i que es basa en una melodia d’origen mossàrab, es representa abans de la missa del gall, la nit de Nadal, el 24 de desembre.

On escoltar el ‘Cant de la Sibil·la’ a Barcelona durant les festes de Nadal 2019?

  • basílica de Santa Maria del Mar. 23 h (plaça de Santa Maria, 1). És la representació més veterana de la ciutat, que es fa des del 1983, abans de la missa del gall, que és a les 0 h.
  • Catedral de Barcelona. 23.30 h (pla de la Seu, s/n)
  • Santa Maria del Pi. 23.30 h (plaça del Pi, 7) Recentment el Pi ha recuperat aquesta tradició, que l’església té documentada des del segle XVI.
  • parròquia de Santa Maria de Gràcia. 23.30 h (carrer de Gràcia, 5)
  • església de Sant Gaietà. 23.45 (Consell de Cent, 293)