documental cant de la sibil·la catedral

Un documental impulsat pel Departament de Cultura mostra el ‘Cant de la Sibil·la’ interpretat a la Catedral de Barcelona, que des del 2020 acull una nova representació d’aquesta peça musical. La representació conjuga el text clàssic amb revisions contemporànies i més actualitzades fetes per autors i músics de prestigi, fet que la caracteritzen com una peça excepcional. El documental busca precisament preservar la singularitat del ‘Cant de la Sibil·la’, que es remunta a l’època medieval. Aquesta peça medieval, que dura només cinc minuts i que es basa en una melodia d’origen mossàrab, es representa abans de la missa del gall, la nit de Nadal, el 24 de desembre.

Aquest divendres, 19 de febrer, es presentarà el documental a la Filmoteca de Catalunya, amb la presència del director del Cor Francesc Valls, Pere Lluís Biosca. Aquest cor va recuperar el ‘Cant de la Sibil·la’ l’any 2009 i, des d’aleshores, el representa de manera ininterrompuda.

Què és el ‘Cant de la Sibil·la’?

El ‘Cant de la Sibil·la’ és un drama religiós i cant gregorià de gran difusió a l’edat mitjana al sud d’Europa que anuncia la proximitat de la fi del món. A mitjan segle XVI es va deixar de representar perquè va ser considerat un ritual pagà (excepte a Mallorca, on mai no s’ha deixat de celebrar). L’interès pel ‘Cant de la Sibil·la’ a Catalunya va renéixer al segle XIX i any rere any ha anat trobant de nou un lloc en algunes esglésies. El 2010 va ser declarat Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco.

Actualment, a Barcelona es pot escoltar aquest cant medieval en quatre edificis religiosos. A banda de la Catedral de Barcelona, que el va recuperar el 2009, el ‘Cant de la Sibil·la’ s’interpreta des del 1948 a la basílica de Santa Maria del Mar (a Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera). També se celebra a la parròquia dels Sants Gervasi i Protasi (a Sant Gervasi – la Bonanova) des del 1998, i a la de Santa Maria de Gràcia (a la Vila de Gràcia) des del 2008.