L’edifici de Can Vallmitjana, al carrer d’Astúries, 4, no s’ha inclòs en el document de la revisió del catàleg de patrimoni de Gràcia. Això ha alertat els veïns que des de fa temps en reclamen el valor històric. Aquest antic taller d’orfebreria del 1860 està afectat per un pla urbanístic i, ara, els veïns demanen que es defineixi el seu futur abans d’abordar un projecte que preveu enderrocar l’edifici.

Can Vallmitjana no entra al catàleg de patrimoni

Durant un any, s’ha revisat el catàleg de patrimoni de Gràcia. El resultat és que es doblarà la protecció patrimonial i es blindaran més d’un miler de finques. Aquestes són les dades que es recullen del document final del treball de camp, però tot i l’ampliació de la protecció, alguns elements proposats n’han quedat fora. És el cas de Can Vallmitjana, al carrer d’Astúries, 4.

La plataforma Protegim l’Interior d’Illa no hi està d’acord

En conèixer aquest document, els veïns de la plataforma Protegim l’Interior d’Illa es van alarmar, ja que en 900 pàgines no apareixia cap menció a l’antic taller de Can Vallmitjana. Els veïns fa temps que reclamen el valor històric d’aquest antic taller d’orfebreria, per on havien passat artistes com Nonell, Gargallo o Picasso.

La importància d’aquest espai es va destapar quan el veïnat del carrer d’Astúries i entorns es va mobilitzar per salvar l’interior d’illa i el plataner afectats pel pla de perllongació de la rambla de Prat. Aquest projecte havia de permetre la construcció de pisos socials, però alhora afectava l’interior d’illa i l’enderroc de Can Vallmitjana.

Demanen que es defineixi el futur de l’edifici

Ara, la plataforma ha aconseguit que el districte de Gràcia comparteixi l’informe que es va fer sobre Can Vallmitjana en la revisió del catàleg de patrimoni i en què es valora l’edifici. A més, els veïns demanen que abans de decidir com es tira endavant el pla per construir els habitatges socials primer es decideixi el futur de Can Vallmitjana. Si es decideix que s’ha de conservar, s’haurà de modificar tot el planejament.

“No es pot tractar el tema de la prolongació de la rambla de Prat si abans no decidim què passa amb Can Vallmitjana, que sigui que sí o sigui que no, però primer hem de veure si realment això té el valor que els veïns, que els actors i que molta gent, molts historiadors, ens han reconegut que no sabíem, però que realment és incalculable”, apunta Josep Maria Artigal, de la plataforma Protegim l’Interior d’Illa.

Proposen conservar-ne l’antic taller i la història

La proposta de la plataforma és mantenir l’edifici, que asseguren que manté l’estructura de fa més de 150 anys, i demanar que al local comercial hi hagi fotografies, maquinària i part de la història i, a més, que a la part superior de l’edifici s’habiliti un espai cultural obert a la ciutadania.

De moment, hi ha prevista una reunió aquest mes entre veïns i districte, i els veïns preparen un segon itinerari teatralitzat sobre la història del taller Vallmitjana i una nova recollida de signatures.