Els veïns de la plataforma Salvem l’Interior d’Illa, juntament amb un grup d’actors, han organitzat un itinerari teatralitzat per donar a conèixer la història de Juli Vallmitjana, que va tenir el seu taller al carrer d’Astúries. Per aquest espai van passar artistes com Picasso, Gargallo i Nonell i, ara, es vol reivindicar la memòria d’aquest edifici i del seu propietari. L’activitat ha estat aquest dissabte a les 12 h.

Salvar la memòria de Vallmitjana a Gràcia

La mobilització veïnal per salvar l’interior d’illa del carrer d’Astúries va aconseguir protegir el plataner centenari, però no només això, també va posar al descobert la història del taller d’orfebreria Vallmitjana. L’edifici on s’ubicava està afectat per l’obertura del carrer de l’Àngel i podria anar a terra. En conèixer la història, els veïns, van començar a investigar i fa mesos que treballen per recuperar la memòria d’un espai per on van passar artistes com Gargallo, Picasso o Nonell.

Recorregut teatralitzat

Aquesta ruta, La Matinée Vallmitjana, ha recorregut el carrer d’Astúries i la rambla de Prat de principis de segle XX a través d’un grup d’actors encapçalats per Pepa Arenós i Manel Barceló.

“Volem fer-ho conèixer a la resta del veïnat i sobretot a les persones que estan gestionant aquest barri, perquè prenguin les decisions amb coneixement de causa i valorant tots els aspectes. Creiem que això és molt important, perquè és el patrimoni que té la ciutat“, assegura l’actriu Mònica Glaenzel que es posarà a la pell de la Consuelo, una de les models de Nonell, i de Margarida Xirgu.

Descobrir qui era Juli Vallmitjana

L’objectiu d’aquesta proposta, on també participen els actors Jaume Comas, Enric Majó, Miquel Malirach i Manel Barceló, és que el veïnat conegui la història de Vallmitjana. Asseguren que amb la representació teatralitzada els veïns prenen consciència de la reivindicació i d’aquesta manera “no es queda en un simple manifest”. Els seus organitzadors també volen reivindicar la importància d’aquest antic taller, on es van refugiar molts artistes de l’època per trobar-se i compartir idees. “Per aquí van passar Picasso, Nonell, Gargallo i no ho sabíem. Jo he passat per aquí milers de vegades sense saber-ho”, explica l’Àurea Márquez, actriu que interpreta la Colometa a la Matinée Vallmitjana.

El món cultural i el veïnat reivindica la figura de Vallmitjana i l’edifici que va ser un centre cultural al barri i demanen que abans de prendre una decisió urbanística es valori el patrimoni que suposa.