On ara hi ha una botiga de roba -al número 4 del carrer d’Astúries- hi va haver el taller Vallmitjana. Hi  van passar artistes de renom, que visitaven el pintor i orfebre Juli Vallmitjana. Ara, el taller està afectat pel pla urbanístic que preveu connectar els carrers de l’Àngel i Astúries. Els veïns ja s’han mobilitzat per salvar la memòria d’aquest espai gracienc. Tenen previst fer un espectacle teatralitzat, que explicarà la història del taller.

Protegim l’Interior d’Illa vol recuperar la memòria

Tot va començar quan un grup de veïns va conèixer el projecte municipal per construir un bloc de pisos socials al carrer de l’Àngel. El pla preveia eliminar un interior d’illa amb un gran plataner. El veïnat es va mobilitzar, va constituir la plataforma Protegim l’Interior d’Illa i va aconseguir aturar el projecte. En el procés, però, van descobrir “molts tresors” al barri, com explica Josep Maria Artigal: “Partint d’un problema, anem gratant i trobem molts tresors. Hem salvat l’arbre, ara volem salvar el taller de Vallmitjana”.

L’antic taller pot anar a terra per l’obertura del carrer de l’Àngel. Per això, la plataforma Protegim l’Interior d’Illa s’ha tornat a mobilitzar per reivindicar la memòria històrica d’un espai per on van passar artistes com Gargallo, Picasso o Nonell. “El que es tracta és de no perdre aquesta història col·lectiva i que pugui conservar-se aquest edifici tan important”, apunta la veïna Joana Gay.

Un recorregut teatralitzat el 8 de setembre

A la lluita per preservar el taller s’ha sumat l’actriu gracienca Pepa Arenós amb la idea de crear un recorregut teatralitzat. L’itinerari sortirà del taller Vallmitjana i arribarà a la rambla de Prat, on l’artista va viure i on també ha quedat la petjada d’un dels seus amics. Es tracta de Gargallo, que va fer dues escultures de Sant Jordi, i les carotes dels Cinemes Bosque. Per Arenós aquesta història ha estat tot un descobriment que creu que s’ha de conèixer. “Parlar del Juli Vallmitjana, de la gent que venia aquí i saps allò que et vas animant, perquè penses i no ho sabem els veïns, defensar això que és nostre”, apunta l’actriu.

Ara, ja preparen els textos, busquen actors pel dia 8 de setembre fer una jornada especial que permeti els veïns reviure la història més propera.