El districte de Gràcia ha iniciat els treballs per elaborar un Pla especial de preservació urbanística i de protecció del patrimoni de la Vila de Gràcia, de la Salut, Vallcarca i el Camp d’en Grassot i Gràcia Nova. Cinc equips formats per historiadors, arquitectes, geòlegs o biòlegs estan recorrent el territori, 230 hectàrees d’estudi, per revisar el catàleg del patrimoni del districte que no s’havia modificat des de l’any 2000.

Arquitectura, memòria veïnal i verd

Durant un any es farà una prospecció del territori gracienc per estudiar si s’ha d’incloure algun nou element al catàleg del patrimoni del districte. Per fer-ho, hi ha cinc equips que estan pentinant les 5.800 finques de l’àmbit d’estudi.

Per primera vegada s’inclourà a més de la part arquitectònica, la memòria dels veïns i el verd. La idea és recollir “aquelles particularitats que només trobem a Gràcia o que fan que la gent s’apreciï el seu territori i s’identifiqui amb ell”, apunta el coordinador de la revisió del catàleg, Joan Casadevall. Per exemple, s’inclourà el que anomenen l’estuc de cistell, que es tracta d’un acabat de la façana que només es troba a Gràcia i que el van inventar estucadors del carrer d’en Grassot. També, fonts públiques, establiments històrics o edificis restaurats.

Blindar la trama tradicional

El verd o els petits ecosistemes que hi ha repartits pel barri també es podran incloure. Per trobar-los, els tècnics han d’entrar als edificis, ja que moltes vegades s’amaguen en patis interiors. La idea és protegir conjunts. “El que ens interessa és conservar i preservar tot el teixit tradicional, és a dir, la trama de carrers, casetes baixes, els seus jardins interiors, poder blindar aquesta manera de viure a Gràcia”, explica Joan Casadevall.

Ara, els cinc equips estan fent el treball de camp per analitzar el territori, també s’ha obert un procés participatiu pel veïnat que vulgui aportar algun element. L’objectiu és que aquest catàleg protegeixi edificis com el del carrer de Balcells, 26 que es va acabar enderrocant o les casetes del carrer de l’Encarnació que gràcies a la pressió veïnal formaran part d’aquest nou document.