La Mercè és una oportunitat per promoure els valors amb què s’identifica Barcelona: la pau, la solidaritat, la tolerància, la multiculturalitat i també l’animalisme. Per això, coincidint amb la festa major, l’Ajuntament engega la campanya “Millor que adoptis” per promoure l’adopció de gossos i gats.  El Centre d’Acollida d’Animals de Companyia de Barcelona (CAACB) i moltes entitats estaran els dies 21 i 22 de setembre a la plaça de Catalunya per fomentar la tinença i adopció responsables dels animals de companyia.

Desfilades d’animals que busquen una llar

Durant dues jornades, de les 11 a les 20 hores, es donaran a conèixer els centenars de gossos i gats que busquen una família adoptiva, amb activitats com, per exemple, desfilades. A banda també es faran tallers educatius en positiu per explicar què suposa adoptar una animal de companyia.

No és la primera vegada que s’organitzen desfilades per promoure l’adopció d’animals abandonats durant la Mercè o altres festes majors, com la de Gràcia. Altres iniciatives que s’han fet són la instal·lació de figures gossos de formigó al carrer.

568 adopcions des de principis d’any

Cada any es troben 2.000 gossos i gats als carrer, i les adopcions no són suficients. En aquest 2019 s’han efectuat un total de 568 adopcions, de les quals 195 (81 gossos i 114 gats) aquest estiu. La xifra és inferior a la de l’estiu passat, quan es van adoptar 348. La dada positiva és que han crescut les adopcions de gossos de raça potencialment perillosa (20 davant dels 13 del 2018), un grup que sovint té més dificultats a l’hora de trobar una nova llar.

A banda, tot i que en els mesos de juny, juliol i agost s’han reduït les adopcions, també han baixat els abandonaments: dels 675 del 2018 als 552 del 2019. No obstant això, l’abandonament és estructural i no estacional, com havia estat històricament, quan l’estiu era el període en què es produïen més casos.

L’objectiu és l’abandonament zero

L’administració continua perseguint l’objectiu de l’abandonament zero. Per això, tot i que reconeixen que el Centre d’Acollida d’Animals de Companyia està a la màxima capacitat, l’aposta continua sent evitar els abandonaments, fomentar l’adopció i la recuperació dels animals extraviats. L’equipament municipal se n’ocupa fins que retroben les famílies o poden ser adoptats.

Malauradament, el 14 % dels animals que hi arriben s’hi queden. El factor clau en la recuperació de la bèstia extraviada és que estigui convenientment identificada amb microxip.

Multes de fins a 20.000 euros

L’abandonament d’animals està prohibit i és un delicte, segons la normativa catalana. Fer-ho es pot considerar una infracció molt greu i els propietaris poden ser sancionats amb una multa d’entre 401 i 20.000 euros.