propaganda electoral

El web de l’INE dona la possibilitat de no rebre propaganda electoral des d’abans de les eleccions generals del 28 d’abril, el març del 2019. El tràmit és senzill i es pot fer en pocs minuts. El termini per fer-ho ja està obert i s’acabarà 13 dies després de la convocatòria electoral. Per tant la data límit per fer la petició i evitar així rebre els fullets publicitaris dels partits polítics per les eleccions generals del proper 10 de novembre serà el 6 d’octubre. L’INE envia una còpia als partits amb el cens electoral, tret que el ciutadà demani ser-ne exclòs.

Es pot demanar amb el certificat digital reconegut pel Ministeri de Política Territorial i Funció Pública espanyol o fer servir el sistema Cl@ave, del Ministeri d’Hisenda espanyol. Amb un únic clic es pot demanar donar-se de baixa de la propaganda electoral.

Enviar la propaganda electoral costa 30,5 milions €

Enviar la propaganda als domicilis va costar en les eleccions de l’abril passat 30,5 milions d’euros. A la xifra s’hi han de sumar 28 milions d’euros per l’enviament de documentació electoral. La suma d’aquestes dues despeses suposa un 40 % del pressupost que va fer el Ministeri de l’Interior per a les eleccions de la primavera passada. El pressupost general total per als comicis passats va ser de 139 milions d’euros (138.961.516 euros).

Podeu consultar el pressupost desglossat de les eleccions generals del 28 d’abril del 2019 en aquest PDF.

Segons l’INE, a data de 15 de setembre s’havien donat de baixa per no rebre la propaganda electoral fins a 112.000 persones.

La mobilització de la ciutadania en contra de la pròxima convocatòria d’eleccions generals es fa palesa a les xarxes i a la plataforma Change.org, en què ha sorgit una iniciativa que demana als polítics no cobrar la indemnització de transició. La iniciativa vol que els polítics no cobrin el sou de diputats durant dos mesos, des que es dissolen les Corts fins que es forma un nou govern.