L’Ajuntament de Barcelona ha engegat una campanya de sensibilització per fomentar l’adopció d’animals instal·lant 20 gossos de formigó al carrer. Les figures simbolitzen gossos que han estat abandonats i duen un codi QR per conèixer la història de la mascota. Durant el 2017 el Centre d’Acollida d’Animals de Companyia de Barcelona (CAACB) va atendre 1.400 animals (760 gossos i 660 gats) i, d’aquests, es van adoptar 745 gossos i 516 gats.

L’abandonament d’animals segueix sent un problema a la ciutat de Barcelona. Per conscienciar sobre la necessitat d’adoptar gossos i gats l’Ajuntament ha posat en marxa una campanya d’Ogilvy que destaca per la seva originalitat. S’han instal·lat una vintena de gossos de mida real a tots els districtes -dos a cadascun-  que simbolitzen un gos abandonat al carrer que està esperant tenir una nova família.

Codis QR amb informació per adoptar una mascota

La particularitat de l’estàtua és que recrea gossos reals que viuen al centre d’acollida d’animals. Per exemple, les estàtues s’han fet amb motllos, impresos en tres dimensions, que són de dos gossos que no tenen casa com la Neula i el Samsó. Cada un incorpora un codi QR que el ciutadà pot escanejar i entrarà al web de benestar animal. En aquesta pàgina trobarà tota la informació detallada de les mascotes abandonades i podrà demanar cita per adoptar un animal de companyia. Aquestes figures estan distribuïdes davant d’espais per on passa força gent com les biblioteques, els mercats i també els punts verds.

L’abandonament d’animals creix

Durant el 2017 el CAACB va atendre 1.400 animals, un 13 % més que l’any anterior. La nota positiva és que que cada vegada hi ha més persones que opten per les adopcions a l’hora d’adquirir una mascota. L’any passat es van fer un 15 % més d’adopcions que el 2016. Actualment hi ha 70 gossos que fa més d’un any que esperen sortir del centre d’acollida. “La decisió de conviure amb un animal és per a tota la vida. Ha de ser una decisió conscient i responsable”, ha dit Frederic Ximeno, comissionat d’Ecologia. Segons el darrer informe dels Agents Rurals del 2015, a Catalunya es produeix l’abandonament d’un animal de companyia (gos o gat) cada 18 minuts.