Ja fa 15 anys que es va prohibir el sacrifici de gossos i gats abandonats als centres d’acollida. Una fita històrica per a les entitats en defensa dels drets dels animals, que ara demanen fer un pas més. Aquest dijous diversos centres d’acollida de Catalunya s’han trobat al Centre Cívic Pati Llimona per compartir experiències i per trobar solucions als abandonaments. Una de les demandes és fer canvis en la legislació i incloure-hi, per exemple, l’esterilització obligatòria i augmentar les mesures de control contra la cria il·legal. Un dels problemes és que els governs locals no disposen d’instruments jurídics i recursos suficients, ja que la majoria de competències en aquest àmbit corresponen a les comunitats autònomes o al govern central. Per això demanen la implicació de totes les administracions per impulsar canvis legislatius.

Més de 1.000 adopcions al Centre d’Acollida d’Animals

Durant el 2018 a Barcelona, la gossera municipal va facilitar 1.116 adopcions (523 gossos i 593 gats). Els abandonaments, però, no paren de créixer i es calcula que cada any es troben al carrer prop de 2.000 animals. En els darrers quatre anys han arribat al centre d’acollida 8.320 animals. D’aquests, 2.771 van ser retornats a les seves famílies (un 33 %) i gairebé 4.600 (un 54 %) han estat donats en adopció. Tot i això, hi ha un 13 % que s’ha quedat definitivament al centre. El 2018, segons dades de l’Ajuntament, hi havia a les instal·lacions 70 gossos de llarga estada.

Campanya per promoure’n l’adopció

L’Ajuntament ha tornat a engegar una campanya per promoure l’adopció d’aquests animals abandonats. En el marc de les jornades d’aquest dijous, s’ha presentat la Declaració Barcelona d’abandonament zero. Es fa una crida a tota la ciutadania, entitats i administracions perquè s’hi impliquin de diverses maneres. Per exemple, promovent i donant suport a les campanyes d’identificació, cens i esterilització o promovent l’accessibilitat en transport públic als centres d’acollida d’animals repartits pel territori, per afavorir l’adopció i el voluntariat.

Urgència pels gossos grans

Qui també s’ha sumat a promoure l’adopció de gossos ha estat l’Associació d’Amics i Voluntaris del CAACB. El president de l’entitat, Ramon Peiró, ha dit en una entrevista al programa ‘bàsics‘ que el principal problema de “saturació” a les gosseres és amb els gossos grans. Afirma que que “la gent creu que no pot tenir aquests gossos a casa”, però, recorda, que “un gos està millor en un pis que en una gàbia”.

En aquest sentit, Peiró ha reclamat més compromís per part de l’Ajuntament per facilitar la tramitació de llicències de tinença de gossos de races potencialment perilloses (RPP), ja que, segons ha dit, “el centre d’acollida de Barcelona està saturat” i aquests gossos es deriven a la gossera de Montcada i Reixac.