A més de lluitar contra el foc, els Bombers treballen també en la prevenció, vital per evitar els incendis en un estiu que ha començat sec i en què ja s’ha arribat gairebé al nombre d’hectàrees cremades que s’incendien anualment de mitjana al parc. Bona part dels focs que cremen Collserola acaben tenint una relació involuntària o voluntària amb l’activitat humana, com en el cas del detingut fa uns dies acusat de provocar diversos incendis a Nou Barris.

Per això els Bombers han organitzat xerrades a les Corts, Sarrià i Nou Barris amb un triple objectiu: remarcar com podem evitar incendis; què fer en cas que se’n produeixi un, i, per als veïnats inserits en zones boscoses: com protegir les cases.

Com evitar incendis?

Els Bombers remarquen que és molt important seguir aquests consells:

  • No s’ha de llençar al bosc o als voltants cap element que pugui provocar una ignició, com ara burilles mal apagades, llumins, petards… Tampoc cap mena de deixalla.
  • Entre el 15 de març i el 15 d’octubre estan prohibits els treballs forestals o actuacions —com ara crema de residus— que puguin generar guspires a menys de 500 metres de la massa forestal.
  • Les barbacoes s’han de fer en infraestructures d’obra, amb mataguspires, i sempre que no hi hagi una prohibició expressa. Després, cal recollir les cendres adequadament.
Uns bombers inspeccionen el terreny cremat prop dels blocs de Canyelles

Com reaccionar davant un incendi?

Un missatge que repeteixen és que ens haurem d’acostumar a viure amb més incendis forestals i amb aquest punt hi té a veure també el canvi climàtic. Els Bombers fan una crida a adaptar-se al risc i saber com actuar si es produeix un foc.

El primer pas sempre és trucar al 112 o donar l’alerta a través de l’aplicació mòbil My112, que permetrà geolocalitzar la zona a través de la trucada.

En segon lloc, és important atendre les indicacions que es rebin, o bé d’evacuar la zona o bé de confinar-se a casa. En aquest darrer cas, cal tancar portes i finestres, retirar les cortines i abaixar persianes si són ignífugues.

Si tot i així arriba el fum a l’interior, cal col·locar tovalloles o roba molla a les escletxes. I, en el cas d’evacuació, a banda de mantenir la calma, es recomana conèixer abans la ruta més segura, especialment si es tracta d’edificis envoltats de bosc, com a barris com Torre Baró.

Com protegir casa nostra?

En aquest apartat els Bombers tenen la mirada posada sobretot en urbanitzacions o barris de muntanya, amb cases i parcel·les. I criden l’atenció sobre un aspecte: la importància que els aïllants de les cases siguin ignífugs o no inflamables, com per exemple ho és la pedra.

Amb la mateixa filosofia s’aconsella retirar tot allò que pugui donar embranzida a un foc, inclosa la vegetació seca del voltant, i prioritzar espècies vegetals poc inflamables, com els cactus. Aquesta neteja hauria d’estendre’s un 25 metres al voltant de la casa si són dins una zona de bosc.

Actualització dels plans d’actuació

A més d’exposar aquests i altres consells i prohibicions, durant les xerrades es conviden el veïnat i les entitats a aportar suggeriments per tal d’actualitzar els plans d’actuació de cada zona. De fet, la idea és crear un document únic de protecció civil municipal.

També es volen actualitzar els protocols d’actuació en emergències dels barris de Collserola. En el seu moment es van crear uns plans que marquen les rutes d’evacuació dels veïns i els itineraris dels camions. Ara es volen posar al dia i, més endavant, fer-ne difusió i realitzar algun simulacre per dur-los a la pràctica.