Les ocupacions comporten en alguns casos problemes de convivència, i en alguns punts de la ciutat els pateixen amb més intensitat. Segons la Guàrdia Urbana, la franja del Besòs és una d’aquestes zones on les ocupacions són molt habituals, algunes de les quals relacionades amb delictes de narcotràfic i d’altres que provoquen problemes de convivència veïnal. Per això, s’ha dissenyat en coordinació amb els Mossos d’Esquadra, un pla integral d’intervenció conjunta. Aquesta és una de les qüestions que ha abordat la Junta Local de Seguretat, que s’ha reunit aquest divendres.

Presència policial continuada i estable

L’estratègia de les policies local i catalana al Besòs preveu presència continuada i estable. L’intendent major de la Guàrdia Urbana, Pedro Velázquez, ha explicat que els dispositius especials i les operacions policials són un instrument, però que també cal ser-hi en el dia a dia: “La ciutadania ens ho demana”, ha dit. En aquest sentit, ha reconegut que “no poden arribar a tot arreu” i que cal analitzar molt bé els horaris i punts calents on cal aquesta presència policial: “Especialment al Besòs hi ha certa concentració d’aquest fenomen (les ocupacions)”, ha dit.

Agents de proximitat

L’intendent major de la Guàrdia Urbana també ha subratllat que en el tractament de conflictes requereix una policia de proximitat, com els agents de barri i les oficines de relacions amb la ciutadania que tenen la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra.

Velázquez també ha recordat que en la gestió de conflictes també hi ha una percepció d’inseguretat que va més enllà de les “dades objectives”. De fet, en l’últim Baròmetre municipal, la inseguretat es va consolidar com el primer problema de Barcelona que preocupa als ciutadans.