Les darreres dades municipals sobre infrahabitatges posen de relleu que, al marge d’assentaments de barraques o naus ocupades, també es consolida un altre fenomen: el dels locals ocupats que s’usen per viure-hi. L’Ajuntament de Barcelona informa que a la ciutat hi ha 105 locals o baixos comercials ocupats, on viuen en condicions de molta vulnerabilitat 481 persones, de les quals 156 són menors d’edat.

Bona part dels locals que són ocupats havien estat temps enrere sucursals bancàries que, després de diverses reestructuracions organitzatives —derivades també de les fusions bancàries—, han anat desapareixent dels barris de la ciutat deixant-los sense servei i amb els establiments buits.

Infrahabitatge al Camp d’en Grassot i Gràcia Nova

L’augment d’aquest fenomen l’han notat a barris com el Camp d’en Grassot i Gràcia Nova. Segons alguns veïns del carrer de la Providència, des de mitjans del 2021 “s’han ocupat diversos locals en una àrea de només 150 metres”, expliquen, mantenint l’anonimat per temor a possibles represàlies. Afegeixen que, en aquest cas, es tracta de fins a quatre locals.

Concreten que els ocupen persones “que viuen en condicions molt vulnerables” i mostren preocupació pel fet que “hi acumulen ferralla, fustes i altres materials que poden ser combustibles”. De fet, detallen que als locals on es fa vida “hi tenen bombones de gas per cuinar o escalfar-se”, una qüestió que els genera neguit “per les conseqüències fatals que hi va haver a la plaça de Tetuan“, on a resultes d’un incendi en un local ocupat hi van morir quatre persones, dos d’elles menors.

Tràmits en marxa per desallotjar els locals

Ara per ara, els veïns d’aquest carrer asseguren que “l’Ajuntament de Barcelona està avisat d’aquesta circumstància” i recorden que “en el cas de l’antiga sucursal bancària, hi ha un procediment de desallotjament obert“. Pel que fa a altres tres locals que han detectat en aquest sector, asseguren que, almenys en un dels casos, “el propietari [un particular] ha iniciat també tràmits” en el mateix sentit.