L’accelerada del ritme de vacunació i l’estabilització de la situació epidemiològica criden a l’optimisme. Tant és així que el cap de Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Vall d’Hebron, Benito Almirante, creu que “la possibilitat de tornar enrere és molt difícil“. En una entrevista al programa ‘reset’, de betevé, ha assegurat que “tot fa pensar que d’aquí a quatre o sis setmanes començarem a fer moltes coses que avui en dia no podem fer“. Almirante posa d’exemple el que ja està passant a països amb un alt índex de vacunació, com el Regne Unit o Israel. “Aquesta experiència és totalment extrapolable al nostre medi”, afirma.

A l’exterior sense mascareta?

Segons Almirante, quan creixi el percentatge de vacunació, un dels instruments de protecció que es podrà deixar d’utilitzar a l’exterior és la mascareta. Recorda que, de fet, ja ho recomanen diverses entitats científiques mundials, com el Centre de Control de Malalties dels Estats Units.

Segons aquest especialista, ens podrem treure la mascareta a l’aire lliure, si estem amb persones amb “un nivell de vacunació adequat” o amb persones d’edats que tenen poc risc de contraure la malaltia. “Ens hem d’acostumar a conviure estones amb mascareta i sense mascareta”, explica. Almirante creu que això passarà aquest estiu, i que l’experiència prèvia d’altres països haurà demostrat que no és arriscat posar-ho en pràctica.

Cal garantir la traçabilitat dels test d’antígens a les farmàcies

Sobre la possibilitat que aviat les farmàcies puguin començar a vendre test d’antígens, Almirante creu que és un “avanç important”. Tot i això, considera que cal garantir que qualsevol resultat positiu “estigui validat per personal facultatiu” i que se’n garanteixi una traçabilitat adequada.

El cap del Servei de Malalties Infeccioses del Vall d’Hebron creu que cal explicar bé a la ciutadania què cal fer si el resultat és positiu, i també que un resultat negatiu no descarta que aquella persona estigui infectada.