Un home surt d'una farmàcia sense els medicaments després de col·lapsar el sistema informàtic

Després de molts mesos de peticions, finalment Sanitat ha canviat d’opinió i permetrà la venda al públic dels tests d’antígens per a la detecció del coronavirus, segons detalla l’esborrany d’un decret publicat aquest divendres pel ministeri per regular la venda de tests d’antígens i anticossos. Si tira endavant, donarà llum verda a la venda de tests d’autodiagnosi a les farmàcies sense recepta mèdica i també se’n permetrà la publicitat.

Amb aquesta modificació, Sanitat vol augmentar la detecció primerenca de sospites de casos positius i controlar, de forma més eficaç, la progressió de la pandèmia.

Per tramitar la normativa, el ministeri ha consensuat els punts clau amb les comunitats autònomes. Ja fa mesos que es va anunciar que es farien cribratges amb aquests tests a totes les farmàcies catalanes per contribuir a l’estratègia de detecció i control de casos de covid-19, com també es fa a la Comunitat de Madrid des del mes de febrer, i tal com reclamava el Col·legi de Farmacèutics. Però només es va acabar posant en marxa una prova pilot a les Corts.

El president de la Federació d’Associacions de Farmàcies de Catalunya (FEFAC), Antoni Torres, ha explicat en una entrevista a RAC1 que els tests ràpids d’antígens “són importants per detectar asimptomàtics”. A més, destaca que “comprar-los a la farmàcia té més garanties que els que hi ha a internet”.