La pandèmia ha frenat la natalitat a Catalunya, la taxa de fecunditat està a prop de baixar de l’1. I això preocupa. Des de l’arribada de la covid-19, a l’Hospital de Sant Pau han vist com moltes mares tenen moltes pors, per això han dedicat la segona edició de la jornada Entre Mares a aclarir als assistents una sèrie de qüestions i dubtes que sorgeixen al voltant de la maternitat arran de la pandèmia.

La covid-19 fa augmentar el risc de complicacions durant l’embaràs 

A continuació us resolem els dubtes més freqüents:

  • Han de tenir en compte aspectes diferents les embarassades amb la pandèmia?

Cal prendre les mateixes precaucions que tothom per no contagiar-se. El fet d’estar embarassada no suposa més probabilitat d’infectar-se. Això sí, els experts demanen que en la recta final de l’embaràs es miri de tenir el mínim contacte social o familiar per evitar contagis.

  • Com es fa el seguiment amb la covid-19?

No hi ha grans canvis. Es fa un seguiment telemàtic més constant i, a més, es fan PCR més sovint per evitar riscos.

  • Es pot contagiar el fill si agafes la covid-19 durant l’embaràs?

Des del Sant Pau afirmen que en molts pocs casos el nadó es contagia un cop la mare agafa la covid-19.

  • Es pot fer l’alletament i el pell amb pell?

Durant els primers mesos de pandèmia hi havia molts dubtes al respecte, però actualment, els experts afirmen que és segur i recomanable. “Sabem que la mare i la criatura han d’estar juntes, com sempre. Això no implica més risc per al nadó”.

  • El part ha de ser amb mascareta?

Sí, sempre. Totes les persones que són presents durant el part han de dur mascareta. Només es podrà fer alguna excepció en el cas que alguna dona tingui un part molt llarg i hagi fet la dilatació a soles amb l’acompanyant. En qualsevol cas, la norma general és la de dur-la i en el supòsit que es doni alguna d’aquestes excepcions s’estudiarà detingudament si és segur.

  • Hi podrà entrar un acompanyant?

Moltes dones també es pregunten si podran estar al part acompanyades, i des del Sant Pau afirmen que sí. Això sí, abans del part, es farà una PCR a la dona embarassada i un test d’antígens a l’acompanyant.

Es reprenen els tractaments de fertilitat

Paral·lelament, els tractaments per quedar-se embarassada es van aturar durant els mesos més crítics de la pandèmia, i en molts casos s’han posposat un any. Les pacients que els havien iniciat, sobretot les que tenien alguna patologia o bé una edat avançada, van viure amb angoixa aquest ajornament. Ara, s’estan recuperant les visites per fer-los. La represa és pràcticament total.