pare i fill amb mascareta a un banc
Foto: Laura Guerrero

A la mitjanit del 8 al 9 de maig, l’estat d’alarma finalitzarà. A partir de diumenge vinent, per tant, algunes de les restriccions actuals deixaran d’estar vigents i no tindran l’empara d’una legislació estatal. Per resoldre aquest buit legal, el govern català preveu aprovar dimarts una modificació de la llei per poder decretar tocs de queda o confinaments, si la situació epidemiològica ho requereix.

En tot cas, aquesta es preveu que sigui l’última setmana amb el toc de queda a les 22 h i les restriccions actuals. Fem un repàs de quines són les mesures fins diumenge i com podrien canviar:

Bars i restaurants

Previsiblement, aquesta serà l’última setmana en què la restauració haurà de mantenir l’horari actual, de 7.30 a 17 h. A partir del 9 de maig bars i restaurants podran tornar a servir sopars fins a les 23 h. La decisió s’ha comunicat abans per tranquil·litzar el sector, perquè el Gremi de Restauració ja fa setmanes que reclama aquest canvi.

Toc de queda: podria desaparèixer a partir del 9 de maig

Actualment l’hora del confinament nocturn a Catalunya s’estableix a les 22 h i la mesura prohibeix la mobilitat entre les 22 i les 6 h.

A partir del 9 de maig la mesura podria desaparèixer. La portaveu del govern en funcions, Meritxell Budó, ha avançat que no hi haurà toc de queda a Catalunya si les dades continuen com ara. Està previst que aquest dimarts el Consell Executiu aprovi un decret llei per tenir un marc normatiu que permeti establir restriccions horàries un cop acabi l’estat d’alarma.

Decau el tancament perimetral

Ja fa una setmana que Catalunya va aixecar el confinament comarcal, però encara es manté el perimetral, avalat per l’estat d’alarma. Tot i això, sí que es permeten els desplaçaments a Andorra, que estan emparats per una normativa d’àmbit estatal.

A partir del 9 de maig, quedarà sense efecte el tancament perimetral de la comunitat i es podria recuperar la lliure mobilitat.

Aforaments en botigues i gimnasos

Fins diumenge es manté l’obertura de centres comercials, botigues i comerços no essencials sense límit de superfície ni de metres quadrats, però mantenint l’aforament del 30 %.

L’aforament de les piscines i gimnasos és del 50 % per a aquells que acreditin ventilació suficient. També s’han reprès parcialment algunes competicions que donen accés a campionats estatals i les competicions esportives sub-16.

Es mantenen les reunions de sis persones

El nombre de persones permès en les reunions es manté en sis sense límit de bombolles de convivència.

Formació i extraescolars

Des de dilluns, 26 d’abril, les classes al batxillerat i als cicles formatius han tornat a ser presencials. La millora de les dades epidemiològiques ha permès recuperar al 100 % les sessions presencials.

Pel que fa a les extraescolars, els infants i joves de més de 12 anys continuen podent-hi assistir. S’ha recuperat el lleure per als àmbits de secundària, formació professional i batxillerat, així com de les competicions d’esport federat per a majors de 16 anys. També es permeten les sortides amb pernoctació sempre que sigui amb el mateix grup classe.