Barcelona ha deixat de ser una ciutat “aïllada” des d’aquest dilluns. S’ha començat a permetre la mobilitat entre les tres regions sanitàries metropolitanes i per tant els desplaçaments dels barcelonins poden superar ja els límits del terme municipal. Això s’ha notat, per exemple, en el trànsit de primera hora del matí, en direcció als dos Vallesos, el Maresme o el Baix Llobregat.

La mesura també ha posat fi a les fronteres sovint imperceptibles i difícils de respectar durant la desescalada entre Barcelona i ciutats veïnes com l’Hospitalet de Llobregat, Esplugues de Llobregat o Santa Coloma de Gramenet. Molts ciutadans les han creuades de nou, a vegades amb un simple cop de bici o un passeig a peu, i han tornat a redescobrir espais de muntanya o de platja que ja trobaven a faltar després de dos mesos i mig sense anar-hi.

Mar o muntanya?

Un d’aquests llocs és l’entorn de la plaça de Mireia d’Esplugues de Llobregat, als peus de Sant Pere Màrtir. L’espai és a tocar del districte de les Corts i des d’allà hi ha arribat una família en bicicleta. “Ja era avorrit anar amunt i avall per la Diagonal i avui per fi hem pogut continuar pel carril bici que connecta amb Esplugues”, expliquen. Altres famílies, però sobretot grups d’amics, han triat la terrassa del restaurant que hi ha en aquest punt per combinar trobades i natura.

A l’altra banda de la ciutat, el passeig Marítim de Badalona ha estat l’escenari escollit per al retrobament de molts barcelonins amb familiars i amics de la zona metropolitana nord. Les terrasses vora el mar, plenes de gom a gom, han estat tot un reclam per atreure’ls. “Soc de Barcelona, la meva amiga viu aquí, a Badalona. Tenia moltes ganes de veure-la i també de retrobar-me amb el mar”, explica una usuària. Grups d’amics fent una copa, retrobaments entre parelles d’àrees sanitàries diferents, un seguit d’històries que, aquest dilluns, han pogut traspassar els límits municipals de la ciutat.