La Ciutat de la Justícia ha rebut 188 denúncies per autoinculpar-se de sedició davant dels tribunals fins a les 14h d’aquest dilluns. Es tracta d’una acció que promou Òmnium Cultural i que vol col·lapsar els jutjats i mostrar la seva solidaritat amb els líders i polítics sobiranistes empresonats pel referèndum de l’1-O.

La campanya es fa a les quatre capitals catalanes. El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha assegurat que és una acció de solidaritat i pretén que “sigui massiva” i serveixi per manifestar que “els condemnats no estan sols”. Als jutjats també s’hi ha acostat Pepe Beúnza, que és el primer ciutadà espanyol que es va negar a fer la mili el 1971. Fins al 1974 va estar a la presó. Beúnza explica que quan ell es va declarar objector de consciència “estava sol com un mussol, però després s’hi van afegir milers de persones”. Beúnza considera que la desobediència civil “és la lluita més eficaç. La violència és una trampa que desvia l’atenció. No hi hem de caure”.

També hi hem vist representants del món de la cultura com els actors Manel Barceló, Pep Cruz i Carme Sansa, entre d’altres. “Tots hem exercit el dret a manifestació, a votació i a l’autodeterminació. Tots en som responsables. Per això ens autoinculpem”, ha dit Barceló.

Segons els experts, es tracta d’una acció simbòlica que no comportarà que s’obrin diligències per a les persones que s’autoinculpin.

El TSJC limita les denúncies a 25 al dia als jutjats de guàrdia

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha limitat a 25, en funció dels mitjans que tingui cada partit judicial, les persones que podran accedir cada dia a les instal·lacions dels jutjats de guàrdia per presentar les denúncies d’autoinculpació arran de la campanya impulsada per Òmnium Cultural.

En el cas de Barcelona, on hi ha quatre jutjats de guàrdia, no s’ha limitat el nombre de persones denunciats cada dia sinó que la jutgessa degana ha limitat l’accés a la Ciutat de la Justícia per l’avinguda Carrilet als professionals (magistrats, fiscals, lletrats, funcionaris, advocats, procuradors i periodistes) entre dos quarts de vuit i tres quarts de nou del matí.

Segons el TSJC ha assegurat que un cop admesa la denúncia “cada jutge resoldrà de forma individual cada denúncia”.