La campanya d’autoinculpació promoguda per Òmnium Cultural serà “simbòlica” i “previsiblement s’arxivaran” les confessions. És el parer de la professora de dret penal de la Universitat de Barcelona Ujala Joshi, que considera que “no s’obriran diligències d’investigació per les accions que diran que han fet”, en referència a la voluntat d’Òmnium perquè els independentistes s’autoinculpin d’haver participat en manifestacions, haver fet ús de la llibertat d’expressió o haver votat en el referèndum de l’1 d’octubre del 2017. Sí que preveu que un jutjat pugui “obrir diligències” contra Òmnium Cultural per un delicte d’obstrucció a la justícia, per haver organitzat una acció amb centenars o milers de persones saturant els jutjats.

Joshi recorda que un ciutadà que vulgui autoinculpar-se ho pot fer “davant la policia, la fiscalia o directament en un jutjat”. I que “un cop s’hagi atribuït un delicte a un mateix”, s’obriran unes diligències per investigar els fets, que després el jutge haurà de decidir si arxiva o no. Si ho fa “haurà de comunicar-ho a la víctima o persona que ha confessat” i si no ho fa, “oficiarà la policia perquè investigui”.

Segons Ujala Joshi, “la confessió d’un delicte per si mateixa no por donar lloc a una condemna” sinó que tan sols “és un indici però fan falta més indicis o proves”. L’autoinculpació en casos en què es demostri un delicte pot comportar “una rebaixa de la pena molt important” per a l’acusat si, a més, va acompanyat de mesures de penediment.

Pots veure l’entrevista sencera aquí: