Un manifestant ensenya una pilota de goma

Ferran Mascaró és cap de secció de traumatismes oculars de l’Hospital de Bellvitge i oftalmòleg de la clínica Teknon. Ell, personalment, ha dut a terme alguna de les operacions de les quatre persones que han rebut l’impacte d’una pilota de goma durant les protestes posteriors a la sentència del procés i que han perdut la visió d’un ull.

Com a membre de la Societat Catalana d’Oftalmologia, ha col·laborat en la redacció d’un manifest que vol deixar clar què implica perdre un ull i com de greu és aquesta lesió. En una entrevista a ‘El matí de Barcelona’, Mascaró ha assegurat que “no s’està donant la importància que realment té perdre un ull” a diferència de casos més antics com el d’Ester Quintana i Roger Español, que van tenir molt ressò mediàtic. Ho atribueix al fet que l’allau de notícies sobre les conseqüències de la sentència “ha desbordat el món periodístic”.

“L’ull esclata i es poden produir traumatismes”

Mascaró també ha recordat que el fet de tenir dos ulls “és el que ens permet veure-hi en tres dimensions”. Les persones que perden un ull, per tant, “hi veuen en dues dimensions, fet que els incapacita per fer determinades feines o per treure’s determinats carnets”.

També ha detallat què passa quan una pilota de goma o un projectil a gran velocitat topa amb el globus ocular: “L’ull esclata i el contingut en surt com si fos un globus. A més, es poden produir traumatismes als ossos que l’envolten”. Això, afegeix Mascaró, “complica l’operació per col·locar l’implant orbitari”. L’estètica de la cara se’n veurà afectada, subratlla, “fet que afectarà les relacions socials dels ferits de per vida”.

Els projectils d’escuma són igualment perillosos?

Segons Mascaró, no hi ha estudis concrets sobre si un projectil d’escuma pot provocar lesions oculars similars a les de l’impacte d’una pilota de goma. Ara bé, ha deixat clar que com més dens és l’objecte, més greus en seran les conseqüències per al ferit. Això, per tant, implica que una pilota de goma és més perillosa. També hi influeix la velocitat a la qual es disparen.

Escolta tota l’entrevista a Ferran Mascaró a ‘El matí de Barcelona’.