Òmnium Cultural ha presentat aquest dijous, juntament amb les entitats En Peu de Pau, Silenci contra la Repressió i Taca d’Oli, una campanya d’autoinculpacions per mostrar la seva oposició a la sentència del procés, publicada ara fa una setmana. L’objectiu de la iniciativa és omplir la setmana vinent els jutjats de Catalunya d’escrits d’autoinculpacions. Segons Òmnium “si manifestar-se, fer ús de la llibertat d’expressió o votar és considerat un delicte per l’Estat espanyol, nosaltres també som autors d’aquest fals delicte. Omplim tots els jutjats de Catalunya d’autoinculpacions”.

La campanya disposa d’una etiqueta a les xarxes, #JoMinculpo, i el web de l’entitat té un formulari per poder adherir-s’hi. Un cop omplert es genera un document en PDF que cal signar i després es pot consultar l’hora i el jutjat on s’ha de presentar. Òmnium també posarà a disposició dels ciutadans alguns punts d’informació al carrer on es podran completar els formularis a mà si no es disposa d’internet.

La figura de l’autoinculpació

En el mateix lloc web, l’entitat aclareix que l’autoinculpació “és una pràctica normal i habitual en la història recent de l’estat espanyol i està emparada pel dret fonamental a la tutela judicial efectiva que té tot ciutadà de l’estat”. Òmnium especifica que presentar un escrit d’aquestes característiques, sense cap prova adjunta, dificulta enormement l’obertura d’actuacions judicials però tot i això l’entitat es compromet a assistir totes aquelles persones que rebin una notificació des del jutjat.

Les autoinculpacions es van utilitzar especialment en els casos dels objectors de consciència del servei militar i s’usaven principalment per poder acompanyar els joves objectors quan anaven fins als jutjats. Aquest mes de març una trentena de professors universitaris, escriptors i activistes ja es van autoinculpar pels delictes que imputaven a Jordi Cuixart i Jordi Sànchez. L’ANC també va engegar una campanya d’autoinculpacions el desembre del 2014 per la consulta del 9-N.