“Victòria immensa”. “Precedent històric en la lluita per l’habitatge”. Són les paraules amb què les portaveus del Sindicat d’Habitatge del Raval (SHR) han valorat l’acord per aturar el llançament obert del número 99 del carrer de l’Hospital, al Raval. Han trobat una solució per als ocupants que hi viuen des de fa anys: set de les nou famílies afectades, les més vulnerables, es queden a l’edifici.

El pacte l’han fet públic tant el sindicat, que assessora els inquilins, com l’Ajuntament, i també la propietat, que rarament es pronuncia en casos com aquest. El fons d’inversió Blackstone ha valorat positivament l’acord i ha assegurat que inscriurà a les famílies a plans sociolaborals. El consistori ha qualificat l’entesa de pionera perquè “corresponsabilitza els grans tenidors amb l’emergència habitacional” de la ciutat.

Els detalls d’un pacte “històric”

Dues de les famílies s’agruparan en un mateix pis i, per tant, els ocupants s’allotjaran en sis dels nou pisos que hi ha a la finca. El fons d’inversió es quedarà amb la resta. El pacte signat és per a set anys amb un contracte de lloguer “per sota del preu de mercat, de 700 euros al mes”. Ara bé, l’Ajuntament s’ha compromès que els afectats no hagin de destinar més del 30 % dels ingressos al pagament de la quota de lloguer i, per tant, pagarà la diferència.

L’edifici no té danys estructurals, però sí que s’ha de sotmetre a una reforma que es farà càrrec Blackstone. Els inquilins no s’hauran de moure de l’immoble: viuran als pisos buits mentre es facin les obres a casa seva. A mesura que quedin enllestits, s’hi aniran instal·lant. Malgrat que no és “un acord de màxims”, els portaveus del sindicat ja van avançar a betevé aquest diumenge que estan satisfets.

Més mesures per combatre “l’emergència habitacional”

A banda de celebrar l’entesa, el consistori, a qui Blackstone havia ofert comprar la finca a preu de cost, ha reclamat més mesures per donar solucions a famílies amb situació de vulnerabilitat. “El que necessitem són més lleis que obliguin a la corresponsabilitat dels grans tenidors“, ha dit Lucía Martín, regidora d’Habitatge. Martín ha comparegut aquest dilluns al migdia al costat del regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, per explicar el desenllaç del cas.

15 dies de lluita veïnal

L’acord arriba després de mesos de negociacions entre Ajuntament i Blackstone i de 15 dies d’activitats al portal del bloc per evitar el llançament obert. Els inquilins i el Sindicat d’Habitatge del Raval van organitzar tallers, concerts i xerrades per estar atents les 24 hores del dia. La setmana passada el cas va arribar, fins i tot, al Parlament. Junts per Catalunya, Esquerra, la CUP i els comuns van col·laborar per reclamar una alternativa per a totes les famílies.