Reunió porta tancada cartipàs

Incertesa hores abans del ple de cartipàs a l’Ajuntament de Barcelona, que se celebrarà aquest dimarts al matí. Els dos socis de govern (BComú i el PSC) i l’oposició mantenen les discrepàncies per l’organització interna del consistori. Les dues parts han sortit sense acord d’una reunió aquest dilluns a la tarda a l’Ajuntament i seguiran parlant en les properes hores per aproximar posicions.

El principal punt de desacord és en les comissions de plenari. El govern d’Ada Colau i Jaume Collboni vol quedar-se’n totes les presidències, però l’oposició també les reclama. Aquests càrrecs se solien deixar als grups en governs més minoritaris, però el nou executiu se les vol quedar perquè té més regidors (18). El punt s’ha d’aprovar en el ple per majoria absoluta (21 regidors), que ara com ara només sumen els quatre grups de l’oposició —tots menys el de Manuel Valls— que la setmana passada van signar un acord “de mínims” per negociar amb el govern.

Discrepàncies pels assessors

El desacord per les comissions es manté també en com s’han de repartir els assessors tots els grups. N’hi ha 124 en disputa i la proposta que fa el govern —que se’n vol quedar la majoria— no satisfà l’oposició perquè denuncien que se’ls deixa poc personal per funcionar. Aquest punt no es vota en el ple, però normalment la negociació de cartipàs inclou aquest debat.

L’altre punt amb desavinences són les presidències dels plens de districte, un càrrec de representació al marge dels regidors que el govern designa a cada territori. En aquest cas, el govern municipal s’avé a cedir les presidències a l’oposició si hi ha un acord de tots els grups que inclogui també el de Manuel Valls.

Acord en sous i empreses municipals

El Ple ha d’aprovar també els sous dels regidors, que es mantenen congelats igual que en el mandat anterior. En aquesta part hi ha entesa, com també en la composició dels consells d’administració de les empreses municipals. En el cas de B:SM, la més important, l’oposició ha aconseguit reproduir en el consell d’administració la mateixa representació que en el plenari, de manera que el govern no hi tindrà majoria.