Aquest dilluns va començar el compte enrere: les 10 famílies que ocupen el número 99 del carrer de l’Hospital s’enfronten a un desnonament obert durant la primera quinzena de juliol. Amb l’ajuda del Sindicat d’Habitatge del Raval, lluiten perquè no els facin fora, i ara el cas ha arribat al Parlament de Catalunya. Quatre grups han fet pinya i han exigit al fons d’inversió Blackstone, propietari de l’edifici, que paralitzi el llançament fins que no hi hagi sortida per a tots els inquilins.

Una solució per a tothom

Junts per Catalunya (JxC), Esquerra Republicana (ERC), la CUP i els comuns (ECP) fan costat als afectats i reclamen que se’ls mantingui a la finca almenys mentre les negociacions entre l’Ajuntament i la propietat no prosperin. Els demanen que busquin una solució per a tothom, fet que, de moment, no s’ha produït. Aquesta setmana, el consistori ha anunciat un acord pel qual Blackstone deixava a la finca les famílies més vulnerables amb un lloguer social. Veïns i sindicat han considerat l’oferta insuficient.

Des de JxC, Toni Morral ha destacat que les administracions —Generalitat i Ajuntament— han de tenir el temps necessari per mediar amb la propietat perquè “no arribi un moment traumàtic” per als ocupants. Eva Baró, d’Esquerra, els insta que hi posin “tots els esforços” i ha criticat que la negociació arriba tard. La diputada dels comuns Susanna Segovia ha fet una crida a fer “polítiques valentes” per aturar els “fons voltor” i Maria Sirvent, de la CUP, ha afirmat que grups com Blackstone “vulneren sistemàticament” els drets dels ciutadans.