És el tercer desallotjament a què s’enfronten, però aquest cop és diferent. És amb data oberta i, per tant, es pot executar en qualsevol moment entre l’1 i el 15 de juliol. No volen quedar-se sense sostre i, per això, els ocupants del número 99 del carrer de l’Hospital, al Raval, s’han organitzat amb l’ajuda del Sindicat d’Habitatge del barri. Preparen un tou d’activitats al portal per impedir el llançament.

Han programat tallers, xerrades i concerts durant els 15 dies amb la intenció d’estar atents les 24 hores. “Estarem esperant que vinguin i intentarem aturar el desnonament; és el que toca, farem el que hàgim de fer”, sentencia Helena Martí, portaveu del sindicat. Pretenen convertir-se en un autèntic símbol de lluita al barri.

L’edifici acull 30 ocupants, amb famílies i menors

La finca és propietat del fons d’inversió Blackstone i fa uns 10 anys que està ocupada. Hi viuen estudiants, migrants sense papers i famílies amb menors. És el cas de la colombiana Tatiana Sarmiento, que fa temps que és al primer pis amb el seu marit i dos fills. “Volem una solució definitiva per part de l’Ajuntament. […] Que es pacti un lloguer social d’acord amb les capacitats econòmiques de cada família”, reclama.

Tatiana Sarmiento, veïna del carrer Hospital
Tatiana Sarmiento, veïna del carrer de l’Hospital.

Volen quedar-se perquè, expliquen, des que van arribar a Barcelona han fet vida al Raval. Segons el consistori, s’està negociant una sortida per als inquilins, però no revela en quin estat es troben les negociacions. El febrer d’aquest any ja van aturar un desnonament amb data concreta i el 2016, el primer. Ara esperen tornar a salvar-se amb l’ajuda i el suport del barri. No és l’única adversitat a què la trentena d’inquilins han fet front: ells mateixos van expulsar i desallotjar un narcopís que s’havia instal·lat al bloc.