En Joan Quiles s’ha traslladat fa menys d’un any de Canet de Mar a la Nova Esquerra de l’Eixample. Treballa en una empresa de lloguer i venda de material audiovisual. Una excusa perfecta per rodar un curtmetratge i conèixer gent nova del barri, va pensar. La plataforma Nextdoor li ha servit per trobar tots els membres de l’equip, que de forma voluntària han dut a terme els papers necessaris davant i darrere de la càmera perquè sortís el projecte. La seva iniciativa ha estat premiada per la plataforma Nextdoor en la primera edició d’uns guardons que volen reconèixer les millors propostes per transformar els barris i crear relació entre els veïns.

Un curtmetratge anomenat ‘El intercambio’

El curtmetratge l’han adaptat a la vintena de persones que s’han engrescat en el projecte. L’Ana Ridao ha adaptat el guió perquè tothom pogués jugar el seu paper. “La veritat és que la gent que ha quedat és molt maca i tothom ha posat de la seva part encara que no tinguessin experiència, tenien moltes ganes de fer-ho, i això es nota”, explica Quiles.

De fet, en un inici es van interessar fins a 40 persones però només la meitat es va comprometre amb el projecte fins al final. El curtmetratge, anomenat ‘El intercambio’,  té una durada de set minuts i està rodat a la Nova Esquerra de l’Eixample. El guió reflexiona al voltant de la possibilitat hipotètica de treure-li la vida a algú per donar-li a algú altre.

Els millors superveïns i veïnes del 2019

 

El divendres 28 de juny es van lliurar els premis Nextdoor a les millors iniciatives que han sorgit de la plataforma per dinamitzar els barris. Aquests van ser els guardonats:

En Joan Quiles, guanyador en la categoria superveí social per reunir una vintena de persones per fer un curtmetratge a la Nova Esquerra de l’Eixample. La Marta Altarriba, guanyadora en la categoria superveïna heroïna per crear un grup de totes les edats per fer activitats conjuntes d’oci a Gràcia. L’Alexandra Ferrer, guanyadora en la categoria superveïna eco per buscar alternatives a les bosses de plàstic a l’Antiga Esquerra de l’Eixample. Finalment, en Jaume Gaixas, guanyador en la categoria superveí inspirador per ser un dels primers ambaixadors de Nextdoor a Barcelona per dinamitzar el barri d’Hostafrancs.

Nextdoor ha dividit Barcelona en 237 veïnats

L’aplicació és actualment la xarxa social de barri més gran del món. Nextdoor va néixer a a Sillicon Valley i va aterrar a Barcelona el setembre del 2018va dividir els 73 barris en 237 veïnats. En només dos mesos ja van detectar activitat a totes les comunitats.

Segons la representant de Nextdoor Espanya, Joana Caminal, l’aplicació té moltes utilitats als barris. “Des de recomanacions de cangur, professors particulars, casals per als nens o projectes molt més ambiciosos per posar fi a la soledat no desitjada en els barris, projectes de sostenibilitat, projectes per millorar certes infraestructures i també per a oci”.

Als Estats Units l’aplicació ja disposa de publicitat dels negocis locals per poder-se autofinançar, però a Espanya de moment encara no preveuen aquesta possibilitat.