El cas del Somorrostro destaca per l’agressivitat amb què un grup de joves va apallissar dues parelles de nois la nit del 29 de maig. A un d’ells, fins i tot, van trencar-li la mandíbula i va haver de sotmetre’s a cirurgia. Segons els Mossos d’Esquadra, va ser una agressió “gratuïta”, sense cap discussió prèvia, i motivada pel fet que les víctimes eren gais.

Aquest ha estat el primer cas que ha atès la Unitat contra els Delictes d’Odi i la Discriminació de la policia catalana. Després de l’ajuda de càmeres de seguretat i de prendre declaració a testimonis, els investigadors van poder detenir els agressors al juliol i ara estan en espera que es fixi data per al judici.

Un protocol comú a totes les comissaries catalanes

El comissari portaveu del cos, Joan Carles Molinero, ha explicat que els 15 agents que formen part de la unitat s’han especialitzat en atendre aquesta tipologia de delictes i se centraran en aquells casos amb més agressivitat. També treballen per establir un protocol d’actuació comú a totes les comissaries de Catalunya: “Així quan un ciutadà vagi a qualsevol comissaria, se’l tractarà de la mateixa manera. Se li faran més o menys les mateixes preguntes i hi haurà un atestat policial similar”, ha dit Molinero.

Alerta per l’augment d’agressions contra el col·lectiu LGTBI

Aquesta agressió homòfoba en grup va tenir lloc en un cap de setmana marcat per diversos atacs contra el col·lectiu LGTBI. Després d’aquests i altres episodis, entitats com l’Observatori contra l’Homofòbia van advertir d’un estiu que es preveia difícil i les xifres ho han acabat confirmant: s’han detectat un 30 % més d’agressions que l’estiu passat. Les dades proporcionades pels Mossos d’Esquadra confirmen aquest increment. Entre gener i agost d’aquest any, han rebut 134 denúncies a tot Catalunya que, comparades amb l’any 2019, es tradueix en un augment del 60 % de les agressions LGTBI-fòbiques.

El silenci de les víctimes és el triomf dels agressors. Quan una víctima calla i no denuncia els fets, no ens permetrà ni a la policia, ni a la fiscalia de delictes d’odi, ni als jutjats, posar a aquestes persones a disposició judicial
Joan Carles Molinero, comissari portaveu dels Mossos d’Esquadra

Molinero reitera la importància que les denúncies d’aquests casos no es quedin a les xarxes socials i que les víctimes vagin a la policia perquè els agents puguin fer la investigació pertinent i reduir l’anomenada xifra oculta: “Són fets que succeeixen i que no s’acaben denunciant ni publicitant. Creiem que aquesta xifra cada vegada és menor, però és molt important que la gent denunciï els fets perquè no quedin amagats“, demana el comissari portaveu dels Mossos.

Denunciar és el primer pas per engegar tota la maquinària i atrapar els agressors. D’aquesta manera, els Mossos poden col·laborar amb el fiscal de delictes d’odi i discriminació i coordinar-se amb els jutjats per investigar els fets: “El silenci de les víctimes és el triomf dels agressors. Quan una víctima calla i no denuncia els fets, no ens permetrà ni a la policia, ni a la fiscalia de delictes d’odi, ni als jutjats, posar a aquestes persones a disposició judicial”, assegura Molinero.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a