sant joan

L’Ajuntament es presentarà com a acusació popular en el cas de l’agressió homòfoba múltiple que hi va haver a la platja del Somorrostro el 29 de maig passat. Ho ha anunciat aquest dilluns el regidor de Drets de Ciutadania i Participació, Marc Serra, durant la presentació del balanç de l’Oficina per la No Discriminació corresponent al primer semestre del 2021.

Serra ha explicat que l’Ajuntament està treballant en un informe jurídic previ d’acusació popular que presentarà aquesta setmana al jutjat. L’escrit, segons el regidor, està reforçat per la nova llei del Parlament de tracte i no discriminació, que habilita els ajuntaments per presentar-se en aquests casos.

La instrucció podria acabar abans de finals d’any

El regidor recorda que en el passat, en casos similars, el consistori va tenir dificultats per personar-se com a acusació popular, però ara confia que amb la nova llei del Parlament, això no passarà. “La instrucció està avançant de forma molt ràpida i tenim constància que aquest darrer mes d’agost ja hi ha hagut algunes diligències molt importants“, ha revelat Serra, que confia que abans de finalitzar l’any pugui tancar-se la fase d’instrucció i tenir l’assenyalament de judici el 2022.

La víctima evoluciona de manera “molt favorable”

Pel que fa la recuperació de la víctima, el regidor ha explicat que l’Ajuntament ha garantit que pogués tenir l’assistència sanitària adequada perquè es pogués fer el procés de reconstrucció i de reparació de la boca. “La setmana passada vam estar amb ell i està avançant de forma molt favorable”, ha afegit Serra, que creu que ara que la salut de l’afectat millora, considera que és el moment de centrar-se en la part jurídica.

Fins ara, el consistori ha fet un assessorament jurídic coordinat amb l’Observatori contra l’Homofòbia i ha posat una advocada de l’Ajuntament a treballar conjuntament amb l’advocada de les víctimes. L’objectiu és “que aquest cas pugui avançar de la millor forma possible”, ha conclòs Serra.

Una agressió sense discussió prèvia

Els fets van passar a les 22 h, quan dues parelles de nois estaven asseguts a la sorra i un grup joves s’hi va acostar i els va agredir. Una de les víctimes va rebre una puntada de peu que li va provocar una fractura maxil·lar i va haver d’ingressar a l’hospital.

Segons la investigació dels Mossos d’Esquadra, va ser una agressió sense cap discussió prèvia i els atacants van escollir les víctimes per la seva condició sexual. Dos mesos després dels fets, van aconseguir detenir tres dels presumptes agressors i el quart es va acabar lliurant a la policia dies després. A hores d’ara, estan en llibertat mentre avança la investigació al Jutjat número 13 de Barcelona.

Les quatre víctimes ja van anunciar que es personaven a la causa com a acusació particular i ara és el consistori qui ha mogut fitxa i ha anunciat que s’hi presentarà com a acusació popular.

L’Observatori contra l’Homofòbia celebra la decisió de l’Ajuntament

L’Observatori contra l’Homofòbia ha celebrat que el govern municipal es personi com a acusació popular. El president de l’entitat, Eugeni Rodríguez, creu que és important que les associacions i les institucions facin un tàndem per denunciar l’homofòbia. L’advocat de les víctimes, Guillermo Ramírez, creu que això ajudarà a donar rellevància pública al cas.