1-O carregues escola Ramon Llull

Queda menys d’una setmana per al primer aniversari del referèndum que va convocar el govern de la Generalitat l’1 d’octubre del 2017. La presidenta de l’Associació d’Afectats 1-O, Virgínia Martínez, ha afirmat aquest dimarts en una entrevista a ‘El matí de Barcelona’, de betevé, que seria bo que “hi hagués un acte central aglutinador i transversal que donés importància a aquesta data”. Ara per ara, s’han convocat esdeveniments a diferents punts del país. A Barcelona hi haurà actes a les escoles on es va votar i als col·legis electorals. També l’ANC i Òmnium ha convocat per a aquesta data una gran manifestació a la ciutat. Hi haurà mobilitzacions per part del col·lectiu Universitats per la República, que han organitzat una vaga.

Martínez ha assegurat que de moment no ha rebut cap invitació oficial per anar als actes previstos, però espera que les institucions o entitats la hi facin arribar. Considera que “és bo que es pugui celebrar la victòria de l’1-O el més a prop de casa o bé al poble del costat”. 

“No em sembla bé fer un altre referèndum”

La representant del col·lectiu -que va patir agressions per part de la Policia Nacional quan anava a votar- no està d’acord que se celebri un altre referèndum. “No em sembla bé fer un altre referèndum pactat amb el Govern espanyol”, ha afirmat. Per Martínez, fer-ne un altre seria “dir que la votació no ha servit de res i que cal el vistiplau de Madrid”.

Virgínia Martínez ha afirmat que la celebració de l’1-O ha servit per fer veure a la societat i als polítics que “som capaços d’autoorganitzar-nos i fer accions polítiques que els governants no es pensaven que podíem fer”.

En àmbit judicial, la representant dels afectats ha assegurat que de moment no es presentarà cap demanda col·lectiva. Segons els han recomanat els advocats cal esperar com evolucionen les denúncies individuals. Pots escoltar l’entrevista sencera aquí: