Un any després, els col·legis de l’1-O tornaran a ser l’epicentre per commemorar el referèndum de l’1 d’octubre. Els diferents CDR dels barris de Barcelona conjuntament amb altres entitats, han organitzat un seguit d’activitats el cap de setmana previ a l’1-O, el 29 i 30 de setembre, per recordar aquells dies.

Unes accions al marge de les que s’han organitzat el mateix 1 d’octubre, amb una gran manifestació convocada per les entitats sobiranistes o la vaga d’estudiants.

A continuació podeu veure les activitats organitzades a escoles i col·legis a través del mapa, i més avall, organitzades per cada dia i per districtes. L’acte principal, però, de la majoria d’escoles es farà el diumenge 30 de setembre a la tarda. Es preveu que en alguns punts a les 17.14 h arribin les urnes utilitzades l’1 d’octubre a les escoles en les quals es va poder votar pel referèndum i a partir de les 18 h (depenent de cada barri) surtin en cercavila fins al punt on es farà l’acte central de cada districte. Algunes ja han confirmat l’horari i ho pots consultar al mapa.

Actes a les escoles per l’1 d’octubre

Cal recordar que precisament els CDR van néixer ara tot just fa un any, amb les sigles de Comitè de Defensa del Referèndum, per defensar els col·legis electorals els dies previs a l’1-O. Diversos col·lectius es van organitzar per mantenir els col·legis oberts tot el cap de setmana i així assegurar l’organització del referèndum.

A través d’aquest mapa algunes escoles han anunciat les activitats que faran, mentre que d’altres estan informant a través de les xarxes socials. Vols consultar quines activitats preparen cada escola per districtes? Ho pots fer més avall.

Activitats 29 de setembre:

 • les Corts:

La plataforma 1 d’Octubre de les Corts ha organitzat activitats tot el cap de setmana. D’11 a 13.30 h farà una xerrada a la plaça de Comas, amb representants de les forces independentistes, així com líders de les entitats civils, com ara Elisenda Paluzie. A partir de les 17 h, les activitats es traslladaran al Jardí de les Infantes, on hi haurà una xocolata infantil i tallers de pancartes. Al vespre s’ha organitzat un sopar de carmanyola, i posteriorment, hi haurà un concert amb Soweto i Pirats Sound System. Trobareu tota la informació de les activitats a les seves xarxes socials.

 • Sant Andreu:

Algunes escoles de Sant Andreu s’han organitzat per commemorar l’1-O. Per això, alguns col·legis han organitzat actes el mateix dissabte 29 d’octubre, encara que el plat fort el reserven per al 30. Els CDR del Bon Pastor han organitzat tot un cap de setmana ple d’activitats a l’Institut Escola el Til·ler, fins i tot demanen a la gent que hi vagi amb sac per quedar-se a dormir.  A l’Escola el Sagrer també hi haurà una exposició i una taula rodona sobre l’1-O, que comptarà amb la participació, entre d’altres, d’Antoni Baños.

Activitats 30 de setembre:

 • Eixample:

A l’Eixample els CDR s’organitzen per barris, per aquest motiu hi ha previstos diversos actes descentralitzats. A les escoles del barri, aquest mateix dia, hi haurà cercavila des dels col·legis cap a l’escola Ramon Llull, passant per l’escola Balmes i finalitzant a l’escola Pau Claris on es projectarà un documental.

A les escoles de l’Esquerra de l’Eixample s’està organitzant participar en un acte unitari a l’escola Industrial, amb música i castellers, a les 18 h.

Sant Antoni: Des dels CDR de Sant Antoni han organitzat diverses activitats al voltant del Mercat de Sant Antoni. Hi haurà: música, xerrades, activitats infantils o un sopar popular.

 • Ciutat Vella:

Una de les escoles que més va viure les càrregues policials a Ciutat Vella va ser l’Escola Mediterrània. Ha organitzat activitats de 17 a 20 h i ha previst un sopar de carmanyola i un reconeixement a la defensa de l’escola. A les 22 h, la projecció d’un documental i l’endemà es col·locaran plaques commemoratives.

 • Gràcia:

Els CDR de Gràcia ha preparat diverses accions. Al matí i migdia hi haurà activitats als col·legis electorals i a les 17.14 h serà el moment clau, quan està previst l’arribada de les urnes als centre de votació. A les sis està previst que la gent que hi ha a les escoles surtin en cercavila fins a un punt central de Gràcia, encara per determinar, on es farà l’acte central.

En escoles com La Sedeta, l’IES Secretari Coloma, el CEIP Turó del Cargol i el CEIP Pau Casals es vol fer una marxa amb l’urna fins a l’acte conjunt del barri, que es farà a les 18 h a la plaça del Poble Romaní.

Vallcarca i Penitents: Al llarg del matí s’ha organitzat tot d’activitats als punts de votació del referèndum de fa un any. A la tarda, està prevista una cercavila. Començarà a les 18 h al Turó del Cargol, i passarà per l’escola Farigola, per acabar a l’escola Pare Poveda. En aquest últim punt, està previst que a les sis de la tarda se celebri un acte central.

 • Horta- Guinardó:

Diversos col·lectius del districte han organitzat una Jornada contra la Repressió, que tindrà lloc al Parc del Nen de la Rutlla, a partir de les 11 h. A primera hora es faran activitats infantils, però a les 12 h començarà l’acte central amb persones represaliades i encausades, sota el títol: Plantem cara. A continuació un vermut musical i una gran paella popular.

 • Les Corts:

La plataforma 1 d’Octubre de les Corts ha convocat a les 9.30 h a l’Institut Joan Boscà per fer una passejada per totes les escoles del districte que van participar en el referèndum. En total, es visitaran fins a nou escoles. El que des de la plataforma han anomenat com a CorreEscoles. A les 12 h, les activitats es traslladaran a la plaça de Comas.

 • Nou Barris

A Nou Barris també han organitzat activitats per al diumenge 30 de setembre, que culminaran amb una concentració a les 11.30 h a la seu del districte després de passar per quatre de les set escoles que van rebre també l’actuació policial.

 • Sant Andreu:

La tarda del diumenge 30 de setembre, després de les activitats que s’hauran fet al matí a moltes de les escoles del districte, s’ha organitzat un recorregut conjunt per les tres escoles on va haver-hi càrregues policials. L’inici del recorregut serà a les 16.30 h a la Fundació Trinijove. L’acte central està previst que comenci a les 19 h a la plaça de General Moragues.

Bon Pastor:  Els CDR del Bon Pastor ha concentrat les seves accions a l’Institut Escola el Til·ler. El diumenge han organitzat tot tipus de tallers: escriure cartes als presos o un taller de seguretat antirepressiva, entre d’altres. A la tarda batejaran una plaça amb el nom d’1 d’Octubre i s’uniran a les activitats centrals del districte.

 • Sant Martí:

De moment, no se sap ni horaris ni ubicació, però el CDR dels Barris del Besòs han anunciat una passejada popular i un sopar de carmanyola.

La Verneda i la Pau: A les 11.30 h, a la plaça de Valentí Almirall, es farà l’acte unitari del barri, justament a l’Escola Els Horts, que va patir també violència policial.

 • Sants – Montjuïc

A l’IES Joan Coromines, per exemple, es farà un matí d’activitats i a les 16 h se sortirà cap a la plaça de Sants on hi haurà un acte unitari. 

 • Sàrria – Sant Gervasi:

De 10 a 14 h s’han organitzat activitats a diversos col·legis electorals, de forma descentralitzada. A les 17.14 h, es farà una cercavila per diversos punts de votació que sortirà de l’Escola Projecte i acabarà a l’Escola Infant Jesús. Posteriorment, la gent es traslladarà fins a la Casa Sagnier, on se celebrà l’acte central del districte. Hi ha previst, un sopar de carmanyola, parlaments i música.  Podreu trobar tota la informació a les seves xarxes socials.

Activitats 1 d’octubre

Els CDR han convocat una manifestació per l’1 d’octubre a les 12 h als Jardinets de Gràcia, una marxa que té el punt de trobada al barri de Gràcia però que vol sumar tots els CDR de Barcelona. Durant l’1 d’octubre també hi haurà altres actes de districte.

 • Ciutat Vella

A l’Escola Mediterrània, a les 9 h del matí de l’1-O col·locaran plaques commemoratives en record a la jornada del referèndum. 

 • Eixample

Des de l’escola Pau Claris, el dilluns 1 d’octubre està previst sortir en columna fins a la plaça de Catalunya, on hi ha convocada la manifestació a les 18.30 h.