El govern municipal vol retirar la medalla a Francisco Franco atorgada per l’Ajuntament franquista de Barcelona el 1964. El reconeixement commemorava els 25 anys de pau després de la Guerra Civil i el consistori el vol retirar per acabar amb la impunitat franquista.

Retirada de sis medalles i un reconeixement a franquistes

A banda de la medalla Franco, també s’han iniciat els tràmits per retirar sis commemoracions més a personalitats, militars i institucions relacionades amb el franquisme. Concretament es retirarà la Medalla d’Or al General José Solchaga Zala, al General Agustín Muñoz Grandes, a Antonio Ibañez Freire, a la Secció Femenina de Falange Espanyola i al Tercio de Requetes de Nuestra Señora de Montserrat i, per últim, es vol retirar el reconeixement, ja que no té medalla, al General Martínez Anido.

La retirada de les commemoracions s’ha previst votar al plenari del 25 de gener, coincidint amb el 80è aniversari de la caiguda de Barcelona en mans franquistes (26 de gener del 1936). A banda d’acabar amb la impunitat franquista, l’Ajuntament també vol restituir la memòria de les víctimes del feixisme amb accions com aquesta. De fet, a l’abril, ja es va retirar la Medalla d’Or de la Ciutat a l’alcalde franquista Miquel Mateu Pla i també es van anul·lar els expedients de depuració oberts a més de 1.600 treballadors municipals.

Pisarello: “Farem la vida impossible a la Fundació Francisco Franco”

Una altra mostra del govern municipal d’acabar amb les restes del franquisme són les declaracions del primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, davant les possibles intencions de la Fundació Francisco Franco d’instal·lar-se a Barcelona. Ha dit que faran “la vida impossible” a la fundació per evitar que s’instal·lin a la capital catalana perquè és una ciutat “democràtica” i amb “clara convicció antifeixista”.