La tècnica “pooling” per detectar el coronavirus arriba aquesta setmana a Catalunya. Es tracta d’una eina amb què es poden analitzar diverses mostres alhora a través d’un sol reactiu i que permetrà agilitzar els diagnòstics. Quatre laboratoris de Catalunya, entre els quals hi ha el de l’Hospital de la Vall d’Hebron, ja disposen de les màquines per desenvolupar aquesta tecnologia.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha especificat que les màquines podran analitzar mostres de fins a vuit persones a la vegada. Si el resultat d’aquesta analítica dona negatiu, es dona per fet que totes aquestes persones no estan contagiades pel coronavirus. Ara bé, si el reactiu dona positiu, “caldrà tractar-se de forma individualitzada”. Això vol dir que se’ls repetirà la prova per saber quin dels vuit pacients està realment infectat.

Aplicable en zones de baixa prevalença

Tal com ha anunciat el departament, aquesta tecnologia només s’aplicarà en “zones de baixa prevalença”. “Ens permet fer cribratges poblacionals en més persones però amb menys necessitat de laboratori”, ha destacat Vergés, qui alhora ha celebrat que el “pooling” permetrà “no haver de desplegar tants recursos”.

Per poder fer l’anàlisi, es recollirà la mostra pel nas.

Mig milió de tests d’antígens aquesta setmana

Salut també ha anunciat que desplegarà 500.000 tests d’antígens aquesta setmana, que permetran tenir resultats en 20 minuts. Els tests s’aplicaran a persones amb símptomes, amb una “sensibilitat i especificitat molt bona” en els cinc primers dies. Aquestes proves es facilitaran, sobretot, en hospitals comarcals que no tenen un laboratori propi o que el tenen lluny de les seves instal·lacions. També es facilitaran els tests a diversos centres d’atenció primària.

Tant el “pooling” com els tests d’antígens permetran incrementar la capacitat diagnòstica en un moment en què s’incrementen notablement els contagis i s’estudien noves restriccions a Catalunya. Actualment es fan 140.000 proves PCR per setmana, és a dir, a una de cada 50 persones.