Els casos de coronavirus a Barcelona s’han disparat en l’última setmana i se situen a nivells del març, quan estàvem en ple estat d’alarma. Del 5 a l’11 d’octubre s’han registrat 2.454 positius, un 38 % més que la setmana anterior. Cal tenir en compte que ara es fan més proves i, per tant, se’n detecten més que a la primavera. De fet, malgrat aquests registres similars als que hi havia durant el confinament, els malalts crítics a les unitats de cures intensives (UCI) són molts menys que aleshores. Actualment, en són 166 a tot Catalunya i 25 a Barcelona.

Tot i això, preocupa l’increment accelerat de casos que els analistes ja venien detectant en l’últim mes i que aquesta última setmana s’ha disparat, tant a Barcelona com a Catalunya. De fet, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va avançar diumenge que els indicadors no són bons i que en els propers dies s’anunciaran mesures per frenar els contagis. De moment, ja ha demanat a les empreses prioritzar el teletreball i a les universitats que facin docència virtual durant dues setmanes.

A Barcelona, la coneguda com a velocitat reproductiva efectiva (Rt) és de l’1,05, segon les dades de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), mentre que a tot Catalunya és de l’1,3. Per anar bé, aquest indicador hauria de mantenir-se per sota de l’1. Pel que fa al risc de rebrot, quan se supera el topall dels 200 comença a ser preocupant i Barcelona està actualment molt per sobre, en 337,95, mentre que a tot Catalunya és de 311.