L’Escola Francesc Macià, al barri d’Hostafrancs, encetarà una nova etapa el curs 2024-25, lluny del soroll i la pol·lució de la plaça d’Espanya. El centre es traslladarà a l’edifici que ocupa provisionalment una part de l’alumnat de l’Institut Escola Arts, dins del mateix barri d’Hostafrancs. Es tracta d’un edifici més amable i que des de fa tres cursos disposa també d’un carrer pacificat al trànsit.

El centre rep el canvi com un darrer impuls a un projecte educatiu potent que no para de rebre reconeixements. Però tot i les millores que s’han fet al centre en els darrers anys, no acaba d’omplir matrícula amb les famílies del barri d’Hostafrancs, quan és paradoxalment “una de les zones més tensionades per la demanda de places públiques“, segons fonts del Consorci d’Educació.

Entrada de l’IE Arts, amb el carrer de Leiva pacificat

Adeu al soroll i la contaminació del trànsit

L’edifici i l’entorn de l’Escola Francesc Macià desllueixen en bona part els esforços de la comunitat educativa per transformar la metodologia i oferir un projecte atractiu. “Ens consta que les famílies que venen a les portes obertes en surten engrescades, però estem a la punta del barri en una ubicació que no ens acompanya“, assenyala la directora de l’escola, Maria Pin.

“Ser en un nus com la plaça d’Espanya no ajuda a triar aquest centre. Moltes de les aules de l’escola donen a la plaça Espanya i, tot i que s’han fet mesures, ho vulguis o no hi ha soroll“, comenta la tècnica territorial del Consorci d’Educació Neus Tormo. A la sortida i entrada, les aglomeracions a les parades d’autobusos a tocar de la porta no permeten a les famílies fer “comunitat educativa”.

Vistes des d’una de les finestres de l’Escola Francesc Macià

Un antic hotel convertit en escola

A la ubicació complicada s’hi suma també el disseny de l’edifici, que no es va fer pensant en un ús educatiu. D’origen va ser un dels hotels construïts per l’Exposició Internacional del 1929. “Té una estructura molt vertical, les classes són espaioses però no són quadrades ni rectangulars, els nens han de pujar i baixar escales…”, explica la directora del centre.

L’edifici de l’Escola Francesc Macià, originàriament pensat com un hotel de l’Exposició Internacional del 1929

L’equip directiu celebra que el curs vinent es traslladaran a un centre “plantejat com a escola” des d’un inici. “Ho vivim com una oportunitat per a la nostra escola”, afegeix Pin. A més se situarà molt a prop d’altres centres com l’Escola Gayarre i l’IE Arts. “Estem encantats de tenir entre nosaltres escoles molt potents perquè entre nosaltres ens podem ajudar, podem fer activitats conjuntes i els infants s’aprofitaran d’això“, comenta la direcció de l’escola.

Un puzle de tres peces

Les famílies viuen també amb il·lusió el canvi tot i la incertesa sobre quan arribarà. “Sabem que serà el curs 2024-25, però no sabem si al setembre o per Nadal. Tampoc sabem com farem les jornades de portes obertes, hi ha incògnites que anirem resolent amb el Consorci“, explica Pin.

Per poder fer el trasllat primer hauran de finalitzar les obres de l’IE Arts a l’edifici de la plaça de Joan Corrades. Un cop acabades s’hi traslladaran els alumnes que ara es troben provisionalment a l’edifici del carrer de l’Àliga, que pertany a una comunitat religiosa. Serà en aquest edifici on s’ubicarà la nova Escola Francesc Macià, mantenint el lloguer amb les Filles de la Caritat de Sant Vicenç de Paül. L’edifici actual de l’Escola Francesc Macià es troba ara en fase d’estudi per valorar quin ús educatiu pot tenir.

Un dels espais de l’IE Arts, a l’edifici de Sant Vicenç de Paül