Una trentena de professionals de l’atenció social s’apleguen en una sala del Centre d’Urgències i Emergències Socials (CUESB), al carrer de la Llacuna, al Poblenou. Es tracta de la reunió informativa prèvia a la posada en marxa del dispositiu operació Fred que s’ha activat aquest dissabte a Barcelona.
Entre aquests professionals hi ha la Diana S. i en Xavier Fontova, psicòloga del CUESB i referent dels voluntaris de carrer de la Creu Roja, respectivament. Quan és el moment surten al carrer amb la intenció d’oferir a les persones que dormen al ras la possibilitat d’anar a un equipament públic i evitar la temperatura gèlida. De fet, el dispositiu no deixa de ser una resposta a una situació d’emergència en què es troben les persones sense llar.
Objectiu: passar la nit a cobert
“Hem d’actuar amb tacte perquè per molt que visquin al carrer és com si estessim entrant a la casa d’aquestes persones“. Ho diu en Xavier, amb una llarga experiència en aquests dispositius. Tant ell com la Diana tenen localitzats diferents punts del Poblenou en què s’instal·len les persones sense sostre i aquest vespre els recorren a peu. En un d’aquests punts han de despertar un home que dorm en un banc. Li ofereixen caldo calent i mantes i després d’una estona el convencen per anar a un equipament públic. Uns companys el venen a buscar en un cotxe especialment adjudicat per a l’ocasió.
El següent punt és l’entrada d’un parquing. “Ha rebutjat anar a dormir a un equipament”, assegura la Diana. Explica que sovint es troben amb malalties mentals, estrangers arribats recentment o persones que malgrat viure al carrer “estan molt assentades”. Montse Rovira, cap del Centre d’Urgències i Emergències Socials, afirma que “tenen por que si marxen perdran el seu espai”.
La Diana afegeix altres motius per resistir-se a anar a dormir a un centre públic. Explica que potser han tingut “males experiències” anteriorment amb serveis socials —no s’han adequat a les exigències, per exemple— o no volen abandonar els seus animals domèstics, per a qui no hi ha espai als equipaments de l’Ajuntament. Però aquesta psicòloga matisa que hi ha la possibilitat de portar-los a passar la nit a una gossera i recollir-los al dia següent.
A Selva de Mar la Diana i en Xavier troben una persona indigent dormint al costat d’un carretó d’anar a comprar farcit fins a dalt. És francès. Li ofereixen en aquest idioma resguardar-se del fred, menjar calent i poder dutxar-se però li expliquen que no pot dur les seves pertinences perquè al centre no hi ha espai. “Llavors prefereixo quedar-me aquí al banc”, els contesta.
El tractament diferenciat de les dones
Fontova assegura que en el cas de les dones sense llar són doblement vulnerables i que tenen una forma de procedir particular. “La dona de l’equip s’adreça a elles, amb qui els serà més fàcil establir un vincle i probablement accedirà a dormir sota sostra”. I explica que si accepta anar a un equipament públic dormirà en un espai diferent destinat als homes. Rovira afirma que per a les dones hi ha previstes 34 places en aquesta operació Fred i que les que ofereixen estan al Centre d’Estades Breus.
Aquesta parella, com també el personal del Servei d’Atenció Social al Sensellarisme a l’Espai Públic (SASSEP) i el del Servei de Gestió de Conflictes (SGC) ha treballat tota la nit de dissabte a diumenge. Ho faran, com a mínim, durant les properes quatre nits en les quals s’allargarà la sensació de temperatures per sota els zero graus. Si aquesta situació durés més, afirmen aquests professionals, “el dispositiu s’adaptaria”.