neu-malniu-meranges-projecte-4-estacions
Refugi de Malniu (Meranges), dimecres a la tarda. Font: Projecte 4 Estacions

L’entrada de vent del nord ha afavorit la precipitació durant les darreres hores al nord dels Pirineus, però també a molts punts de la cara sud pirinenca. La neu ha agafat a cotes mitjanes i ha fet gruix en alguns indrets. Les baixes temperatures han afavorit que acabés agafant a cotes relativament baixes. La nevada anirà de baixa les pròximes hores, però també les baixes temperatures. La temperatura acabarà pujant fins a 10 graus a l’alta muntanya pirinenca divendres.

Gruixos de neu de més de 30 centímetres

La nevada de nord es va activar dimarts abans del migdia al vessant septentrional dels Pirineus, per bé que a partir de mitja tarda va acabar saltant de forma efectiva a la cara sud. Entre dimarts al vespre i dimecres al migdia fins i tot va arribar a veure’s nevar o rufejar, de forma intermitent, en algun punt dels Prepirineus.

La neu ha agafat de forma efectiva a cotes mitjanes, tot i que en alguns moments ha arribat a acostar-se fins al fons d’algunes valls com la Cerdanya.

D’entre els gruixos més rellevants acumulats a les estacions del Servei Meteorològic de Catalunya, fins dimecres a les 14 h, cal destacar:

  • Bonaigua, 2.266 m: 39 cm
  • Malniu (Meranges), 2.230 m: 28 cm
  • Núria, 1.971 m, 18 cm
  • Lac Redon, 17 cm
  • Ulldeter, 2.410 m, 6 cm
  • Cadí nord, 2.143 m, 1 cm

El vent del nord, l’altre protagonista

El vent del nord ha anat associat a la nevada. La neu s’ha combinat amb el torb i, fins i tot, ha estat empesa cap al sud, cap als Prepirineus, en forma de flocs petits (rufa o rufaca). D’entre les ratxes més notables registrades fins a les 15 h de dimecres cal ressaltar:

  • Portbou, 123 km/h
  • Ulldeter, 119 km/h
  • pantà de Darnius, 108 km/h
  • la Tosa, 100 km/h

La ventada es mantindrà enèrgica fins a darrera hora de dimecres. La retirada de la precipitació al llarg de la tarda coincidirà, en molts casos, amb els registres màxims d’aquest episodi de vent del nord.

En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya manté actiu l’avís per vent de grau de perill de 3/6 a diverses comarques (avís taronja) per la possibilitat que se superin els 90 km/h. La probabilitat de superar aquest llindar és superior al 70 %.

Ascens sobtat del termòmetre entre dijous i divendres

El fred hivernal de les darreres hores tampoc s’instal·larà aquesta vegada. La massa freda viatjarà cap al sud de cara a dijous i serà substituïda per una massa d’aire més temperada, amb valors de temperatura clarament positius a cotes mitjanes i altes de les muntanyes.

Divendres es preveu una temperatura a l’entorn dels 12 ºC a la capa de 1.500 m (850 hPa), un registre fins a 10 graus superior al que tenim aquest dimecres. L’ascens de la temperatura afavorirà el desgel de la neu, sobretot a les solanes i a les cotes mitjanes.

Evolució de la temperatura prevista a 1.500 m -850 hPa- (línia blanca) respecte a la mitjana (línia vermella). A baix, probabilitat de precipitació. Font: Wetterzentrale.de

La setmana vinent, per contra, s’entreveu novament freda i amb registres de temperatura que podrien situar-se lleugerament per sota la mitjana. El tram final del mes de novembre podria portar-nos valors més hivernals pel que fa al termòmetre. Hi ha incertesa, de moment, sobre la possibilitat de precipitacions. Ara per ara no se n’entreveu fins a la darreria de mes.

El mapa de probabilitat del Centre Europeu de Predicció Meteorològica de Mitjà Termini (ECMWF) preveu que la temperatura a Catalunya i a bona part d’Europa podria situar-se clarament per sota la mitjana al llarg de la setmana del 27 de novembre al 4 de desembre.