rambla guipúscoa sant martí

Des que es va detectar el primer positiu amb covid-19 a Catalunya, el Departament de Salut ha notificat gairebé dos milions de casos. L’explosió de la sisena onada ha acaparat la meitat dels contagis de tota la pandèmia. Concretament, des del 6 de desembre es van detectar 1.007.007 catalans positius. Aquesta xifra representa més de la meitat de tots els casos comunicats des del març del 2020.

Hem passat el pic de la sisena onada?

Tot i aquests registres, al damunt la taula hi ha la incògnita de si hem passat o no el pic de la sisena onada. Per saber-ho, caldrà esperar a la setmana que ve però, de moment, les dades confirmen que el ritme de contagis s’ha alentit. Del 17 al 23 de gener, els casos van augmentar un 12 %, un percentatge inferior a la setmana anterior, quan els positius van pujar un 25 %.

Una altra dada optimista és la positivitat de les proves diagnòstiques. Després d’un mes i mig escalant percentatges, fa dues setmanes que aquest indicador baixa. La setmana passada, el 22 % de les PCR i tests d’antígens fets a Catalunya van resultar positius, dos punts menys que la setmana anterior. La positivitat més alta de la sisena onada es va donar durant la setmana de Reis, amb gairebé el 30 % dels tests positius.

L’altiplà de les UCI

Les persones en estat greu a les UCI han baixat un 2 % en l’última setmana. De fet, l’evolució dels crítics per covid-19 comença a agafar forma d’altiplà al gràfic. A més, per primer cop en 15 dies, el balanç està per sota del llindar de les 500 persones. Per contra, els ingressats a planta continuen pujant, un 9 % la darrera setmana, i fa tres dies que hi ha més de 2.800 hospitalitzats.